USA:s mindre smickrande historia

Status
Ej öppen för fler svar.

Chris Ash

Kapten Gars
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Helsingborg
Hoj
En gammal en
Tycker detta är värt en egen tråd eftersom det är lite väl OT i massförstörelsetråden.

Nicaragua

I Nicaragua styrde en mäktig familj vid namn Somoza landet sedan mitten av 1930-talet. Under tiden fram mot 1980-talet växte en motståndsrörelse fram, främst bönder och studenter. Dessa kallade sig Sandinisterna och bildade en stark vänstergerilla som under en stark offensiv 1979 störtade den tredje Somozadiktatorn. USA hade starka ekonomiska intressen i landet och stödde högerdiktaturen. USA satte in attackflyg som bland annat bombade mål i Managua, men detta hindrade inte vänstergerillan från att segra. Efter några dagar av vad som på många ställen beskrivs som en folkfest (givetvis stödde inte alla Sandinisterna det fattar jag också) så bildar de en vänsterregering.

USA:s president Jimmy Carter stödde fortfarande oppositionen men hade intagit en betydligt lugnare hållning. Han stöd inskränkte sig till pengadonationer för att försöka påverka politiken åt höger. Han var heller inte glad över att Sandinisterna hade köpt sovjetiska vapen under befrielsekriget.
Nästa val 1982 förlorade emellertid Carter till förmån för Ronald Reagan. Reagans politik är betydligt hårdare och han beslutar att göra något åt Sandinisterna som han bland annat anklagar för att sälja vapen vidare till El Salvadors vänstergerilla(som jag snart ska redogöra för) samt att de hotar att sprida kommunismen till hela Centralamerika.

USA:s militära styrkor börjar tillsammans med CIA att utbilda en högergerilla, "Contras". Dessa består till stora delar av den gamla diktaturens milisstyrkor. Contras startar omedelbart krig mot regeringstrupperna och USA stöder med militär utrustning och attackflyg. 1984 vinner Sandinisterna valet i Nicaragua. Trots detta fortsätter amerikanerna med sitt kompromisslösa stöd ända till kriget tar slut 1989,1990 vinner oppositionens Chamarro de fria valen, hon har söner på båda sidorna i kriget och detta ses som en symbolik för fred och föroning. Contras blev kända för att använda massivt övervåld och rena massmord och fruktansvärd tortyr utfördes på civila. Skolor och sjukhus som förstördes av amerikanska bomber och Contras har tagit över tio år att bygga upp igen.

El Salvador

El Salvador liknar i mångt och mycket Nicaragua, 1979 tog en ny USA-stödd militärjunta makten. Militärjuntans fuktade dödspatruller mördade under 1980 uppemot 800 människor i månaden. Biskop Oscar Romero som länge predikat mot kränkningar av mänskliga rättigheter i landet skrev ett brev till Jimmy Carter där han uppmanade presidenten att sluta med sitt stöd då det användes för brott mot mänskliga rättigheter. Senare samma år mördades Romero och kriget var ett faktum. Trots USA:s massiva stöd besegrades aldrig gerillan. De militära specialstyrkorna från USA, visa av Vietnam, lärde bland annat ut att gerillan lever på böndernas stöd och att för att de ska kunna besegras måste bönderna kuvas. El Salvadors regeringstrupper utövade därför skoningslös terror mot bönderna som flydde in i städerna, och än idag vittnar de om fruktansvärda övergrepp.1989 startade gerillans våldsamma offensiv som slutade med fredsavtalet 1992. Dödssiffrorna anges någonstans mellan 75 till 700 000 under de tolv år som kriget varade. Idag är El Salvador ett land med våldsam kriminalitet, inget socialt skyddsnät och där stora delar av befolkningen är analfabeter.

Guatemala

I början av 1950-talet valdes den liberala regeringen under senor Arbenz i demokratiska val. I Guatemala levde många människor i svår fattigdom och president Arbenz ville genomföra en jordreform som gick ut över det amerikanska företaget United Fruit Company. Detta företag hade kopplingar väldigt högt upp i USAs maktsfär och snart hade CIA iscensatt en statskupp där regeringen störtades och en diktatorisk militärjunta tillsattes. Detta startade ännu ett krig, som många kallar 1900-talets värsta inbördeskrig. Ganska samstämmiga uppgifter pekar på cirka 250 000 döda och trots att det råder fred i landet så finns dödspatrullerna kvar. Mord och tortyr är vardagsmat i Guatemala än idag. United Fruit Company är fortfarane kvar och exploaterar jorden i de fattigare delarna av Latinamerika och mycket av den frukt vi äter kommer därifrån.
 

LameViffer

Ny medlem
Gick med
15 Apr 2003
Ort
Kiruna
Hoj
Honda VFR800 -01
Två bra historieböcker:

Howard Zinn beskriver det amerikanska folkets historia på ett annorlunda sätt.
Det amerikanska folkets historia

Detta är boken för den som är trött på den flaggviftande patriotismen och i stället vill lära sig något om hur USA verkligen kom till.
Howard Zinn berättar den alltför ofta bortträngda amerikanska historien, indianernas, de svartas, kvinnornas och arbetarnas historia.
I ett väldigt svep, från Columbus landstigning fram till våra dagar, får vi möta de händelser och de människor som tillsammans skapar detta mäktiga epos. Med sin livfulla berättarstil och sina många konkreta detaljer är boken både lättläst och medryckande. Det är en berättelse om förtryck och övervåld men också om mod, solidaritet och optimism.
Howard Zinns klassiska, radikala historieskildring kom ut första gången 1980 och har i USA sålts i närmare 1 miljon exemplar.
FÖRFATTAREN: Howard Zinn föddes i en arbetarfamilj i Brooklyn. I sin ungdom var han varvsarbetare och under andra världskriget bombplanspilot för att sedan slå in på den lärda banan. Han är professor emeritus i historia och politik och har verkat som lärare, författare och social aktivist.
www.geocities.com/howardzinnfans/bios.html

*********************************
Världen efter 1945

Beskrivning:
Vad fick avkoloniserigen i världen att på kort tid accelerera från att ha varit en rännil till att bli en störtflod av händelser? Hur kunde ett knappt industrialiserat land som Nordvietnam stå emot supermakten USA? Hur ser sambandet mellan tredje världens skuldbörda och konflikten mellan Israel och arabstaterna ut? Varför är grundfrågorna i Mellanösternkonflikten så svårgenomträngliga? Hur och varför har den värld vi alla befinner oss i fått sitt nuvarande utseende?
Philip Bells djärva, brett upplagda politiska historia om perioden från andra världskrigets sista dagar till det kalla krigets slut fungerar som en guide till svar på dessa frågor. På ett klart språk avhandlar boken komplicerade skeenden och företeelser på ett så direkt och enkelt sätt som möjligt och undviker att dra en glömskans slöja över mer komplicerade frågor. Ambitionen är att åstadkomma en sammanlänkande förklaring av händelser och deras sammanhang, en berättelse som tar paus ibland och reflekterar över några av de centrala begrepp som kommit att dominerat vårt tänkande om den här periodens politiska historia och internationella relationer: det kalla kriget, avspänning, tredje världen...
Världen efter 1945 utmanar oss att försöka förstå vad som verkligen hände under det senaste halvseklet och visar också hur det förflutna fortsätter att utöva det mest djupgående, ibland överraskande, inflytande på vår nutid.

Philip H.M. Bell är en välkänd brittisk historiker och författare. Han arbetar som forskare vid universitet i Liverpool. Han har tidigare bl a utgivit The Origins of the Second World War in Europe (2:a uppl 1997).
 

Wunder

Gudomlig sporthojare
Gick med
5 Apr 2004
Ort
Umeå
Hoj
GSX-R400 -87 & DR 800 -90
Ytterligare en USA-inblandning: Venezuela 2002 (2003?).
Dokumentären har visats på SVT några gånger, minns inte vad den heter.

Men jag är ju såklart jävig, så om du har sympatier till höger om mitten bör du bortse från detta inlägg.
 

Biker66

Rörramsfetischist med kubikångest
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
. . . . . . . . . . . . . . . . Moto Martin GSX 1500. . 183bhp Suzuki GSX750 -98 . . . . . 80bhp Yamaha SR500 -80 . . . . . 27bhp
Avslutar just Världen efter 1945 och kan bara konstatera att den är enormt informativ,
inte en chans att tillgodogöra sig allt.
Får nog läsa den flera gånger...
Rekommenderas för de som vill veta vad som ligger bakom nyhetsrubrikerna.
 

SSB

Ny medlem
Gick med
10 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
...
Vad har USA gjort för bra saker då? Eller kollar ni bara på det neggativa?

Massvis med bra, men dom har ändå en intressant historia.

För den som vill sätta sig in i ämnet kan jag tipsa om att läsa in sig på ett par starka uttryck och tankar som formade USAs utveckling.

"Manifest destiny" I kort att hela tiden söka sig västerut, när man fick slut på land fortsatte man till Hawaii och Filipinerna + Japan.

"Monroe Doctrine" (1823) "The American continents ... are henceforth not to be considered as subjects for future colonization by any European powers." I kort såg USA allting som hände i västra hemisfären (Nord + Sydamerika) som USAs business och att Europa skulle hålla fingrarna borta. Denna doktrin är egentligen den som ligger till grund för USAs långa historia av intervension i sydamerika.

"Maine" (1898) Slagskeppet som sprängdes i Kuba, troligtvis genom en olycka, och användes som förevändning att starta krig mot Spanien och erövra Kuba. Vilket också förklarar en hel del av USAs intresse för Kuba.

Se där, ta avstamp i detta och läs vidare så hittar ni massvis med förklaringar till varför "det är som det är" :)

/SSB
 

benrangel

Fullblodsironiker
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Gbg
Hoj
*såld*
Håller just nu på att läsa Noam Chomskys senaste bok "Hybris".
Ett tips för alla som tagit sig igenom de tidigare böckerna som beskrivits.

gladh
 

Domifuling

Ny medlem
Gick med
25 Aug 2004
Ort
GÖTEBORG
Hoj
KTM 525exc -04
SSB skrev:
Massvis med bra, men dom har ändå en intressant historia.

Problemet är att allt för många väljer att enbart fokusera på det som är dåligt och får en ganska taskig verklighet på vad som verkligen hänt. Vårt samhälle tenderar att fungera så idag om man tittar på media, politiker mm.
 

amullo

Italiensk Allroad
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Solna, Stockholm
Hoj
MTS1200s
Domifuling skrev:
Vad har USA gjort för bra saker då? Eller kollar ni bara på det neggativa?


Vad vill du ta upp??

WWI?

WWII?

Korea?

Argentina?

Vietnam?

(I princip) Alla inbördeskrig i Afrika?

Grenada?

Irak? Första eller andra kriget??

Ge ett exempel på det BRA de gjort med stridsmakt, så kan vi sakligt (Som ovan) diskutera det. Utan påhopp eller sånt.

Roligast är ändå Sadam som var USA´s gullgosse nummer 1 när han krigade med Iran.. Men sen blev han stygg pojke därför att han slutade kriga.. (Nåja.. väldigt kortfattat iallafall)
 

Chefen Alabama

Nu i delar!
Gick med
7 Mar 2003
Ort
Gävle
Hoj
Bläjd -96, dynokit, helsystem Termignoni, K&N
amullo skrev:
Roligast är ändå Sadam som var USA´s gullgosse nummer 1 när han krigade med Iran.. Men sen blev han stygg pojke därför att han slutade kriga.. (Nåja.. väldigt kortfattat iallafall)
Nja, roligast är väl ändå de som tycker att allt som USA gör/ har gjort är av ondo. Sen att vi förmodligen pratat tyska eller ryska om USA inte funnits, det verkar många tycka mest är sorgligt... :kocko
 

SSB

Ny medlem
Gick med
10 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
...
Roligast är ändå Sadam som var USA´s gullgosse nummer 1 när han krigade med Iran.. Men sen blev han stygg pojke därför att han slutade kriga

Welcome to the world of politics :tungan

Skämt och sido, storpolitik har ju i alla tider varit väldigt pragmatisk. Kompisar idag, fiender imorgon. Allt beroende på vad ens medborgare törstar efter eller vad ledaren törstar efter i demokratier resp. diktaturer. Det finns bokstavligt talat tusentals liknande exempel både i stor och liten skala. Allt från att mörda sina bröder för att få makten till att gå till val på "Absolut inga biltullar" för att dagen efter valet säga "Det blir biltullar" Hej Annika, hej hej Annika.

Ge ett exempel på det BRA de gjort med stridsmakt, så kan vi sakligt (Som ovan) diskutera det. Utan påhopp eller sånt.

Det är ju inte så roligt att diskutera vad folk gjort för bra saker, blir inte mycket att diskutera då he he. Men om du vill ha ett exempel så tror jag väldigt få hittar något att klaga på gällande USAs insatser i europa under WW2 (sedär, nu kan ingen klaga på atombombsanfallen heller).

En annan bra sak de gjorde med sin stridsmakt var att dom alls existerade under kallakriget, annars hade vi nog talat ryska nu. Dvs en stridsmakt kan vara bra även fast man inte använder den i krig.

Gulfkrig nr1 borde inte så många kunna klaga på heller. Kuwait återtogs och man drog sig tillbaka ur Irak även fast man kunde tagit hela rasket. De höll sig till sitt "mandat".
 

Bj.O.rn

Idolstatus!
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Peking
Hoj
Ducati 916SPS '98. Inte orginal...
Tack för tråden CrisAsh, det behövs lite jämnvikt här emellanåt

/B
 

Markus

Gudomlig sporthojare
Gick med
12 Jan 2004
Ort
Area 08
Hoj
KTM
USA är det enda land som vill beteckna övergreppen i Darfur som övergrepp, EU och FN står kvar på den, vad de kallar, diplomatiska arenan och kallar det... Vad? Konflikt? :rolleyes:

Men att det dör en massa svarta människor gör kanske inte så mycket för FN och EU? :va

Var är de röda fanorna längs Strandvägen den här gången?

Låt oss konstatera, USA är tacksamt att klanka ner på. Om det beror på mindervärdeskomplex, avund, genuin avsky eller ett objektivt ställningstagande är däremot föremål för debatt.
 

t-rex

Bäst!
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Göteborg
Hoj
KTM 690 SMC-R
Domifuling skrev:
Problemet är att allt för många väljer att enbart fokusera på det som är dåligt och får en ganska taskig verklighet på vad som verkligen hänt. Vårt samhälle tenderar att fungera så idag om man tittar på media, politiker mm.


foxnews.com?


Det finns inga objektiva sanningar. Med källkritik och lite ifrågasättande kan man dock komma långt, oavsett var man börjar ifrån.
 

Domifuling

Ny medlem
Gick med
25 Aug 2004
Ort
GÖTEBORG
Hoj
KTM 525exc -04
Nyteknik skrev:
Marshallplanen.

Konstitutionen, vi borde vara oerhört tacksamma.

Jag tycker det är bra att något land vågar ta på sig skit för att få saker gjorda. Här är sverige riktigt mesiga, lite synd men det medför ju en del bra saker osså.
 

Domifuling

Ny medlem
Gick med
25 Aug 2004
Ort
GÖTEBORG
Hoj
KTM 525exc -04
t-rex skrev:

Tyvärr blir det lätt ytterligheter när folk inte själva vågar bestämma sig.

Det finns inga objektiva sanningar. Med källkritik och lite ifrågasättande kan man dock komma långt, oavsett var man börjar ifrån.

Ja, och man kommer rejält fel också. Varför inte se till det possitiva istället för det negativa?
 

Anders

Tidigare Dee_cati
Gick med
8 Mar 2003
Ort
Arboga
Hoj
Säsongsavslutning
Domifuling skrev:
Vad har USA gjort för bra saker då? Eller kollar ni bara på det neggativa?

De inser bara inte att Sverige också har en makaber bakgrund som häxjakter och dylikt, det är bara det att det är väldigt tufft att hata USA och allt de gör.
 

Cujo

Medlem
Gick med
18 Nov 2003
Ort
Gbg
Hoj
När jag blir stor ska jag ha en...
Chefen Alabama skrev:
Nja, roligast är väl ändå de som tycker att allt som USA gör/ har gjort är av ondo. Sen att vi förmodligen pratat tyska eller ryska om USA inte funnits, det verkar många tycka mest är sorgligt... :kocko

I alla fall en som ser "the big picture".

/
 

benrangel

Fullblodsironiker
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Gbg
Hoj
*såld*
Domifuling skrev:
Tyvärr blir det lätt ytterligheter när folk inte själva vågar bestämma sig.



Ja, och man kommer rejält fel också. Varför inte se till det possitiva istället för det negativa?


Jojo, det borgar verkligen för en sund livssyn. Hur var det nu, om nån gör så inneihelvete fel som det bara går så finns det åtminstone litegran som är rätt, och då kan vi tycka om dom för det och strunta i det dåliga. Eller?

gladh
 
Status
Ej öppen för fler svar.
Nyheter
EICMA 2024: Ducati

Som väntat släppte de itali...

Royal Enfield lanserar nytt varumärke för eldrivna motorcyklar

Royal Enfield har tagit ste...

Honda ICE Concept

2025 Honda ICE Concept bike...

EICMA 2024

Nu lämnar vi Milano-mässan ...

EICMA 2024: KTM

Vi får dra oss tillbaka til...

SMC kräver omedelbar reform av 5-5-regeln

Sveriges MotorCyklister (SM...

Yamaha Tracer 9-modellerna uppdateras

Yamahas Sports Touring-mode...

Svenska Roam utnämnt till en av världens 100 viktigaste ”impact”-bolag

Roam, det kenyanska elmotor...

Nya R9 från Yamaha

Yamaha har presenterat R9, ...

Ny touch-instrumentering från KTM

KTM har lanserat en helt ny...

Top