Missade att du verkar va en av de som tror att bostadsmarknaden ska grundas på realvärden i material, och inte förstår att priserna idag ÄR korrekta för att det är vad konkurrensen gör dem till.
Reporäntan är redan sänkt, men som jag skrev går ändå bolåneräntorna upp pga bankernas riskpremier (övertäckning).
Vad som däremot händer när räntan sänks är att vi får kapitalexport och valutan tappar värde = kanon för exportbolagen (som står för en stor del av arbetstillfällena och BNP) vilket tämligen effektivt bromsar arbetslöshetsproblem och andra konsekvenser.
Se bara på sverige vs omvärlden 2008 -> nu.. Vi har gått exceptionellt bra, absolut bäst i klassen på alla (nationalekonomiska) plan.
Och fortfarande är det så att du vill köpa Nisses lgh för 1.2 msek fast han begär 1,6.. Så kommer han inte att sälja -> marknaden stagnerar -> du kryper till korset för du vill ju faktiskt ha den och du HAR råd.
Tiden då man kunde köpa spekulativt och tjäna massor på att äga brf i stan är nog över på ett bra tag.. Men en nominell ökning i takt med inflationen kommer vi nog se, vilket om inte ökar realvärdet, ändå äter upp skulderna på sikt.
Men har vi inte extremt höga bostadspriser i förhållande till lönerna? Finns det inte risk för att det faktiskt kommer ett ras innan det stannar?
Om vi tar mina farföräldrars hus t.ex. De köpte det för runt 300 000 1978. Idag säljs liknande hus (med ungefär samma renoveringsgrad) i byn för 2,2 miljoner. Kollar man konsumentprisindex har det ökat ungefär 3 ggr medan då dessa hus har ökat med 7 ggr.
Om du ritar ett enkelt supply&demand-diagram och ser hur efterfrågan ökat extremt mkt under samma period så har i praktiken inte utbudskurvan rört sig nämnvärt.
Harmon är inne på rätt spår.. Det som krävs är antingen en arbetslöshetsdepression, eller som du tafsar på att något händer med efterfrågekurvan..
Efterfrågan kommer nog inte ändras, däremot skulle utbudet kunna skjuta iväg genom både försäljningshysteri (harmons ex ovan) och nybyggande då sverige sin vana trogen kommer vilja kötta på en expansiv finanspolitik och bygga sig ur krisen.