Nu blir det lättare för polisen att stoppa farliga hundar
Den absoluta majoriteten av alla människor i Sverige som har hund tar hand om dem och sköter dem på ett bra sätt. De är rädda om sin hund och tar ansvar för den, och de skador som den kan ge upphov till. Tyvärr finns det hundägare som inte klarar av att sköta och uppfostra sina hundar. Några - även om de är ytterst få - går så långt att de använder sin hund som vapen. Under 2006 rapporterades nästan 1500 fall till polisen där människor och djur blivit attackerade av hundar. 19 fall fanns rapporterade där hundar använts som vapen.
Hundar som mår dåligt, eller tränas i att bli aggressiva kan bli en fara för sin omgivning och tyvärr har dessa fåtal djur gjort att många människor blivit rädda för att visats utomhus, på gator och torg i vårt gemensamma gaturum.
Människor ska kunna känna sig trygga. Därför ökar vi nu skyddet och säkerheten för allmänheten mot skador och olägenheter som orsakas av hundar. Vid årsskiftet infördes en ny och moderniserad lag om tillsyn över hundar där de bestämmelser som gäller hundar och hundinnehavares ansvar samlas.
Hundar som är aggressiva, som skadar andra människor och djur, eller som skadar egendom, skäller och ställer till med obehag för andra är inte i första hand ett hundproblem - utan ett ägarproblem. Den nya lagen understryker därför att det är den som har en hund som är ansvarig för sitt djur.
Det blir nu lättare att ingripa i ett tidigt skede när hundar riskerar att orsaka skada eller problem för omgivningen och det innehåller också utvidgade möjligheter för polisen att omhänderta hundar.
Men att en hund omhändertas hjälper inte så länge det står ägaren fritt att köpa en ny hund, som anfaller människor och djur. Därför finns det i den nya lagen möjligheten att ge en person hundförbud. Det vill säga förbjuda en person att äga, eller ens rasta någon annans hund. Det ska alltså inte vara möjligt att låta en familjemedlem stå som ägare på hunden och sedan själv vara den som har hand om den. Ett hundförbud ska inte bara gälla förbud att äga, utan förbud att helt och hållet handha en hund.
Polisen får också möjlighet att ta till fler åtgärder för att lösa problem med farliga och aggressiva hundar. Dessutom kan den som bryter mot polisens förelägganden tilldömas vite.
Vi måste i sammanhanget komma ihåg att den absoluta merparten av alla hundar innebär en enorm glädje och en samhällsnytta för många människor. I Sverige finns i dag cirka 730 000 hundar. Våra hundar används för jak och till att bekämpa brott som polis- eller knarkhundar. De är ledarhundar och servicehundar. Hundar används på fängelser som en del i rehabilitering av internerna. Men framförallt är hundarna våra kompisar och familjemedlemmar.
Det är min och regeringens fasta övertygelse att den nya lagen är en bra avvägning mellan människors rätt att våga och kunna vistas ute på gator och torg och andra människors möjlighet att ha hund.
Eskil Erlandsson, c
jordbruksminister
Källa:
http://www.regeringen.se/sb/d/10108/a/95891
Skall vi göra lite matematiska övningar av det hela kan vi se att vi har 1500 fall där människor eller djur blivit skadade av hundar, av totalt ca 730 000 st, oberoende av ras och 19 fall av 730 000 st som bevisligen använts som vapen.
Risken att en hund, oberoende av ras, skadar en människa eller ett djur är således ungefär 0,2 procent. Risken att träffa på en hund som används som vapen är ca 0,003 procent, oavsett ras.
Är ju olika vad man tycker om detta. I mina öron låter det inte som några hisnande siffror dock.