falco_tuna
Medlem
- Gick med
- 9 Jul 2011
- Hoj
- Aprilia Falco -00(såld), GSX-R 1000 K5 Räser Edition, Tuono V4 1100RR -15
Nu har jag avsmakat från fatet.
Det blev inte helt lyckat tror jag. :-/
Det blev lite väl torrt, som jag nästan hade börjat ana när jag tog sista proverna och hade funderat och läst på i några dagar. O.G. blev bang on på ~1.060 som receptet skulle vara i brewer's friend, men F.G. var max 1.010 vilket är 0.003-0.004 under beräknat. Det blev ju starkare än jag räknat med (~6,5%), men det måste betyda att man fick rätt mycket mer fermenterbart socker än tänkt.
Börjar misstänka att mäsktemperaturen var några grader för låg. Jag måste kolla upp vad det egentligen var för temp. Grejen är att jag kör med ett RIMS-verk med inbyggd termostat (Brewster Brewolution) som _borde_ borga för en jämn temperaturhållning, så jag satte termostaten på 65° och körde.
Bryggverket har inte så där värst vidare kvalitet i övrigt, den första termostaten pajade efter en halvtimme bl.a. Nu måste jag nog dubbelkolla att 65° verkligen är 65° i verkligheten...
Sedan till receptet i övrigt... Aaalldeles för mycket citrus! Det kan nog sammanfatta det hela. Det har lite syrlig arom till en början, men aromen efter när det går upp i näsan så drar det nästan åt bergamott-hållet (till den som inte vet: citrus-frukt som används till bl.a. General-snus och ...parfym). När det är så här torrt så märks det verkligen.
Summa summarum så ska man nog ta det lite lugnare med Centennialen, eller ha andra smaker att balansera upp det med om man ska ha i så här mycket, tror jag. Men om det mesta kommer från att man använt den som bitterhumle eller aromhumlen eller från torrhumlingen är väl skrivet i stjärnorna, hehe. Jag använde den ju överallt!
Det är inte alls odrickbart, men jag skulle nog inte sticka fram ett glas och bjuda nån på det kanske.
Jag får gå på det igen helt enkelt. Ska brygga i helgen igen.
Det blev inte helt lyckat tror jag. :-/
Det blev lite väl torrt, som jag nästan hade börjat ana när jag tog sista proverna och hade funderat och läst på i några dagar. O.G. blev bang on på ~1.060 som receptet skulle vara i brewer's friend, men F.G. var max 1.010 vilket är 0.003-0.004 under beräknat. Det blev ju starkare än jag räknat med (~6,5%), men det måste betyda att man fick rätt mycket mer fermenterbart socker än tänkt.
Börjar misstänka att mäsktemperaturen var några grader för låg. Jag måste kolla upp vad det egentligen var för temp. Grejen är att jag kör med ett RIMS-verk med inbyggd termostat (Brewster Brewolution) som _borde_ borga för en jämn temperaturhållning, så jag satte termostaten på 65° och körde.
Bryggverket har inte så där värst vidare kvalitet i övrigt, den första termostaten pajade efter en halvtimme bl.a. Nu måste jag nog dubbelkolla att 65° verkligen är 65° i verkligheten...
Sedan till receptet i övrigt... Aaalldeles för mycket citrus! Det kan nog sammanfatta det hela. Det har lite syrlig arom till en början, men aromen efter när det går upp i näsan så drar det nästan åt bergamott-hållet (till den som inte vet: citrus-frukt som används till bl.a. General-snus och ...parfym). När det är så här torrt så märks det verkligen.
Summa summarum så ska man nog ta det lite lugnare med Centennialen, eller ha andra smaker att balansera upp det med om man ska ha i så här mycket, tror jag. Men om det mesta kommer från att man använt den som bitterhumle eller aromhumlen eller från torrhumlingen är väl skrivet i stjärnorna, hehe. Jag använde den ju överallt!
Det är inte alls odrickbart, men jag skulle nog inte sticka fram ett glas och bjuda nån på det kanske.
Jag får gå på det igen helt enkelt. Ska brygga i helgen igen.
Last edited: