Allt du inte trodde att du behövde veta om OLJOR! DEL1

BaldBrut

Kroniskt adrenalin abstinent
Gick med
29 Jun 2004
Ort
Sumpan
Hoj
KTM 690 enduro
Så vilken blir det?

För en annan som inte vet skit om någonting, är lycklig av att läsa, men fortfarande inte vet vilken olja som ska handlas:
Förslag på helsyntetoljor (jorå, lite kan jag ju tycka själv) till min CBR 900 från 2001! Var köper jag billigt i Stockholm eller över nätet.
(Medan jag ändå är igång, var köper jag drivpaket & däck billigt i STHLM eller över nätet?)

Tack o bock

/Dave
 

Jonas Gardèus

Ny medlem
Gick med
8 Mar 2005
Ort
läckeby
Hoj
honda cdr900rr.Suzuki Gsxr 1100 1990 och Honda VFR800 V-tec
Orkar inte läsa genom alls så jag frågar i stället. Om nu syntetolja är så superduper varför går då bilindustrin mot mineral oljan.

Har kört med sytetolja skälv i många år men börjar tvivla.
Min gamla gsxr trivs dock bäst med bara mineralolja i alla fall (slipper kopplings slir annars).
 

Dr.Bike

Guest
Jonas Gardèus skrev:
2081870 Orkar inte läsa genom alls så jag frågar i stället. Om nu syntetolja är så superduper varför går då bilindustrin mot mineral oljan.

Har kört med sytetolja skälv i många år men börjar tvivla.
Min gamla gsxr trivs dock bäst med bara mineralolja i alla fall (slipper kopplings slir annars).

Det där tror jag inte på Jonas.
Vad har du hört/sett detta?
Det är ju så att de flesta nya bilar ska ha syntet enligt serviceboken, och såvitt jag vet använder t.ex försvarsmakten syntet numera i alla personfordon.

Möjligen kan jag tänka mig att det är mineralolja i trågen på nyproducerade bilar av 2 anledningar:

- inkörning
- lågt pris

Smörjer bäst gör iaf syntet.
 

Roberth

Jag är egentligen ganska snäll.
Gick med
3 Oct 2004
Ort
Uppsala
Hoj
Kawasaki ZZR1100. Yamaha R1
Dr.Bike skrev:
2102241 Det där tror jag inte på Jonas.
Vad har du hört/sett detta?
Det är ju så att de flesta nya bilar ska ha syntet enligt serviceboken, och såvitt jag vet använder t.ex försvarsmakten syntet numera i alla personfordon.

Möjligen kan jag tänka mig att det är mineralolja i trågen på nyproducerade bilar av 2 anledningar:

- inkörning
- lågt pris

Smörjer bäst gör iaf syntet.
Jag backar upp dig på den punkten.
Standardoljan är en 5W-30 synthet sedan 10-15 år.
I nyare fordon häller vi i en 5W-40 från Q8.
 

Dr.Bike

Guest
andersbrink skrev:
2119012 Precis, syntetisk valfett. JASÅ-märkt ska det dock vara, annars funkar det inte så bra.

Helt ute på 8 famnar är inte påståendet! :lol

Kaskelottolja och fett har ända fram till moderna tider varit det bästa man kunde få, och det roliga är att om man studerar oljemolekylerna i kaskelottens olja så ser man ju stora likheter med syntetolja i det avseendet att kedjorna är långa.

Fårtalg likaså är en produkt som har extraordinära egenskaper, och det används nog ff i viss mån.
Kommer bl.a ihåg gamla kanoner från 1898 som vi sköt med där delar av tätningsinrättningen (de Bang) skulle smörjas med fårtalg.
 

Dr.Bike

Guest
Kedjesmörjning och dess betydelse

Lägger även till en direktlänk (lustighet) till en kedjefirmas teknikavdelning i deras katalog. Denna finns EJ på deras hemsida, så det är ett litet fulhack, eller ska vi säga kvalificerad "gissning". Håll tillgodo!

http://www.ramstrom.se/sok/Pdf/Trans_Sektion_J.pdf

eller: "Allt du inte trodde du behövde veta om kedjor"
Läs SÄRSKILT sid. 18 och framåt!
 

brännupp

snabbe-mange
Gick med
2 Mar 2006
Ort
landskrona
Hoj
zx7r, svart som natten
olja

Dr.Bike skrev:
1109877 Inledning: Detta är en artikel jag skrivit för en klubbtidning, allt är inte fakta, det är mycket tyckande, men mitt mål är inte alls att vara vetenskaplig. Jag vänder mig till dig som läser för nöjes skull, och jag utger mig inte för att sitta inne med den absoluta sanningen.
Därför skriver jag hellre på ett underhållande sätt, så att du förhoppnngsvis kan få dig ett smil, samt så gillar jag att vända mig till folk som INTE är fackidioter eller experter. Den "vanlige mannen på gatan" är målgruppen, och jag försöker "tala till bönder på bönders språk" varför många fakta, siffror och annat som krånglar till det är utelämnade. Jag talar hellre bildspråk.

Jag tror nämligen på tesen: Endast det enkla är möjligt.

Anledningen till denna artikel var att pacMan frågade om varför det finns Delsyntetoljor, men jag tog mig friheten att klippa ihop lite av varje! :hihi
Så det blir lite om oljor överlag, det blir syntet-mineraldebatten, det blir den text jag la ut om tillsatsmedel osv så ni som orkar: Håll tillgodo! :lol

OK, då åker vi!

Innan vi talar om delsyntetoljor och vad det är, så fräschar vi upp våra allmänna oljekunskaper!
Jag avser alltså inte gå igenom kvalitetssystemen (SAE, JASO, ACEA) och hur man mäter oljans olika egenskaper, sådant kan ni läsa er till på oljebolagens hemsidor, utan jag håller mig till skillnaden mellan mineralolja och syntetolja, och varför den senare är SÅ mycket bättre. Det ämnet i sig är en redig djupdykning som du snart kommer märka!

När det sedan är avklarat, och vi kommit överens om att man kanske t.o.m kan klara sig på något lite enklare olja, och framförallt: Billigare. Så då åker vi vidare i resonemanget.
Jag är ju också vapendragare för tesen: "Mest pang för pengarna!"
Men det kräver då alltså att man VET vad som döljer sig i förpackningarna.

Hur är du?

Rent allmänt är vi alla lättlurade och mer eller mindre frivilliga offer för bondfångeri med granna etiketter och flashiga flaskor!
Det som är DYRT är också BRA. Punkt slut! För visst betalar vi väl ett proportionellt pris mot produktutvecklingen?

Tyvärr boyz'n girls. Kvalite'n står oftast i omvänd proportion till priset!
Sämsta oljan har störst påslag i förhållande till vad man får! Och det beror på vår ovilja att lära nytt.
Big business för oljebolagen däremot!
Mer om det senare!
Nu över till den lilla jämförelsen: De två tävlanden är redo! Syntet i ena ringhörnan - Mineral i den andra!

Rond ett:

Syntetolja "designas".


Det hela går till så att man tar fram en exakt oljemolekyl med de önskade egenskaperna på syntetisk raffinerings väg.
Men det lustiga är att man utgår från en mineralolja som bas!
Så att tala om att oljan är syntetisk i den bemärkelsen att man skulle blanda ihop massa mysko kemikalier är EGENTLIGEN fel. Den är syntetiserad!
Jaja, hårklyveri.

Nu är det ju inte vilken mineralolja som helst man får fram efter denna process och använder, utan den har gått igenom många, långa, och väldigt noggranna raffineringsprocesser. Detta innebär också att den oljan är RENARE och innehåller mindre mängd koksande och tjärbildande ämnen, vilket får till följd att syntetoljan (som ju i sin grund är en mineralolja!) tål högre temperaturer, vilket är bra. Framförallt för de som kör luftkylda maskiner som per definition blir hetare än vätskekylda.
Och det är bara EN av fördelarna med syntetolja.
More to come!

Så det man gör, och det resultat man kan se, är att ALLA molekyler i en syntetolja, är exakt likadana, vilket de INTE är i en mineraldito.
Syntetoljan är en homogen produkt alltså.

Oljefilmen

Det är den här homogeniteten med de långa molekylkedjorna som skapar den exceptionellt bäriga oljefilmen hos en syntetolja.
För: Om man tittar på en mineraloljemolekyl så är det inte alltid de ser likadana ut, eller ens är särskilt långa, vilket ju var bra.
Oljemolekyler är långa kolvätekedjor, och det är så, att det är LÄNGDEN på de här strukturerna som avgör bärigheten på filmen.

Molekylkedjorna "hakar tag" i varandra, och flätas samman till en hållbar matta = oljefilmen.

Tittar vi på en mineralolja, så är det väldigt stor spridning i hur långa dessa molekyler är.

Utvik: Basoljor från olika delar av världen har väldigt stor skillnad i molekylernas längd, och som exempel har olja från arabvärlden en väldigt HÖG andel korta molekyler = sämre bärighet, trots samma viskositet som en annan olja.
ETT speciellt område, som är känt för fin råolja med HÖG andel långa molekyler, och därför rankas högt då det kommer till smörjprestanda är Pennsylvania. USA Yes Sir!

Så mineralolja är inte ALLTID dålig.
(Men alltid sämre än en syntetolja! anm.)

Men, säger nu vän av ordning; hur mycket skiljer det då?

För att inte prata å (Ångström osv.) på molekylstorlekar så kan vi transformera upp molekylstorlekarna till begripliga värden.

En typisk mineralolja har då:

40 % av molekylerna är 1-3 mm
40% --------------- är 3-5 mm
20% --------------- är > 5 mm


En syntetolja är för det första homogen = alla molekyler exakt lika långa i en given olja.
100% av molekylerna är mellan 2 och 3,5 CENTIMETER. (Beroende på vem som tillverkat basoljan). Men alla är som sagt lika i en given olja. Alltså har en syntet 6-10 ggr längre molekyler än medelmineraloljan.

Börjar bilden klarna varför syntetolja är så mycket bättre? :)

Översätter man det här till bytesintervall så betyder det i klartext att syntetoljan "håller" 6-10 ggr längre (teoretiskt) innan den är söndermald och behöver bytas. För det är just det som är gränssättande för din olja, och som talar om när den skall bytas. Molekylkedjorna mals sönder, blir kortare och kortare för att tillslut inte längre kunna haka tag i varann. I det läget brister oljefilmen och skärning är ett faktum.
Att olja är SVART är alltså inget incitament till byte.
Det är bara en indikation på att oljan gör sitt jobb genom att rena, tvätta och sen hålla skiten flytande i oljan. M.a.o.: allt ok kompis!

Som motexempel kan ju nämnas olja som INTE kommer i kontakt med förbränningsrester. Det är bl.a. växellådsoljor och slutväxeloljor.
Dessa utsätts för enorma kuggflanktryck som maler sönder oljan. Har man då som praxis att SE på oljan hur den ser ut, ja då kan man titta till f-n avlöser en! Oljan kommer alltid se likadan ut.
Trots att den kan vara slut för länge sen.
Lärdom: Man kan aldrig SE på en olja om den är slut eller inte.

Längden på molekylstrukturerna gör också oljefilmen bärigare. D.v.s. en oljefilm av en given tjocklek klarar ett högre lagertryck innan filmen till slut brister = bra motiv för syntetolja vars filmbärighet är överlägsen mineraloljor. Särskilt när det börjar hetta till i motorn :) (Här skall oxå sägas att tjockare olja har bärigare film än en tunnare, men nu skall vi alltså koncentrera oss på dom olika oljetyperna mot varann, och vi förutsätter lika förhållanden för båda, d.v.s samma viskositetsspann osv.)

Folk (nu generaliserar jag igen!) är dock stockkonservativa och byter olja alldeles för ofta i motorn!
Av någon grumlig anledning som att "jag vet minsann bäst" eller "så står det i manualen" eller nåt ditåt. Det som står i manualen är givetvis rätt, men man får tänka till: NÄR var det rätt? I mitt fall 1972 - mao TÄNK! Det som står kanske inte gäller, för tillverkaren kan ju inte ta intäkt på framtida produktutveckling inom oljeområdet när denne skriver sin manual... bara som ett exempel.
Olja är en av de heliga kor där "ingen djävel ska tala om för mig minsann...och jag vet minsann en gubbe som sa...och sen refererar man till nåt lokalt motororakel som körde rally med Amazon på 70-talet...

Det är naturligtvis inte FEL att byta ofta, men det finns ingen smörteknisk fördel. Och kör man på syntetolja och byter för ofta blir det bara (onödigt) dyrt. Och de flesta klarar sig dessutom med prestandan hos en god delsyntetolja (f-n nu svor jag i kyrkan igen...). Trodde aldrig jag skulle säga detta... Väck mig någon!

Det finns bara TVÅ anledningar till att byta olja ofta, och den ena är korta driftsintervall med mycket kallslambildning i oljan som bryter ned den, och den andra är extrema driftsförhållanden (racing).
ELLER (kom på en tredje) ett LÄNGRE driftsuppehåll, typ vinterförvaring av mc'n. Och då vill man (jag iaf) inte ha gammolja med sura svavelföreningar kvar i motorn, frätandes på metalldelarna över vintern.

Man skall ha rent på sig till natta!



Delsyntet då? (eller eller Linje2 i mellanmjölkens land) !

Delsynteter då? Vad är det? Och varför finns dom? (Delsyntet kan ibland jämföras med Lärkpastej!)


Det var en marknadsskojare en gång i världen som tänjde lite på samvetet, men ljög väl aldrig rent ut. Så när någon frågade honom om hur han kunde få tag i så mycket lärkor så det räckte till hans berömda lärkpastej drog han lite på orden...men sa att: Tjaa...man får allt dryga ut den lite.
Folk var ju nyfikna, för om man blandar ut FÖR mycket så vet man ju snart inte vad det är för produkt, och det börjar lukta bedrägeri.
Och det höll ju gubben med om, och sa svävande att: "Jo...det går nog någon slags moralisk gräns vid 50-50 när man blandar.

F-n tänkte folk, BARA 50% Lärklever i pastejen! Resten var Hästlever.

Så gubben drog öronen åt sig, och avslöjade först på sin dödsbädd hemligheten bakom sin rikedom på riktigt:
"Kom ihåg min son...ljug aldrig, men berätta för f-n inte sanningen!
- När du blandar till Lärkpastejen tar du 50-50:
En Lärka, och en häst!

Det var gubbens definition på fifty-fifty...


Vad har detta med delsyntetolja att göra då?

JO! Samma gycklare finns ute på den öppna oljemarknaden numera.
De har visserligen inte tjocka hästhandlarplånböcker, stor prilla under läppen, eller ens rutig häst/bilhandlarkavaj!

Nej, de gömmer sig i flashiga teamjackor (som ger sken av att de vet vad de talar om) och de gömmer sig också bakom flashiga förpackningar med häftig formgivning och coola etiketter.

Numera är fifty-fifty blandningsförhållande enligt gubbens något vidlyftiga syn vardagsmat.
Hur då säger du? Tack för att du frågade säger jag!

Jo! Det jag ska berätta om är DELSYNTETOLJOR.

Vad är det?

Ja, det kan man fråga sig, för vi kan ta pudelns kärna först:

Ingen vet!


Eller rättare: Ingen norm finns för hur MYCKET helsyntetolja den skall innehålla.
Varken minst, eller rekommenderat. Naturligt nog ej heller max.

Så var på din vakt när oljegubben säger: "Det är fifty-fifty" i den här! :lol


Delsynteter är ett gränsland där tillverkarna inte BEHÖVER speca hur stor ANDEL av det totala som utgörs av helsyntet.
I teorin kan det vara så lite som 10%, men i praktiken brukar det vara mellan 30 och uppåt. Men sällan över 70.

Svepande formuleringar som "Synthetically reinforced" som man ofta ser på delsynteter, är inget annat än gubben på marknaden. I klartext: snömos. Det säger INGENTING..
Redan en kapsyl helsyntet i ett fat av OK's lågprisolja ger den som gör så rättigheten att kalla oljan för "Syntetförstärkt".

Lurendrejeri?

You bet!

Precis som på Lördagsdansen, så och i oljebutiken: Hellre ett ärligt NEJ än ett falskt ja!
D.v.s. hellre en ärlig mineral, än en falsk syntet!
(jmf. kejsarens nya kläder)

Så hur göra??

Anledningen till artikeln är två:

1. Någon frågade mig vilken olja som passade BÄST till dennes hoj. Och att BARA svara "värsta syntetoljan" vilket hade gett mig deniability och varit bulletproof, så var jag ärlig och sa ungefär så här: "Dina maskiner har så blygsam effekt, att redan Biltillbehörsfirmans standard MC-olja troligen duger" Vilket också troligen är korrekt. Men i samma andetag sa jag: "Men eftersom den helsyntetiska racingoljan är så billig, så varför nöja sig med mindre då det ändå är så små volymer vi talar om"

2. Jag vill att folk skall komma billigt undan, men med bibehållen eller t.o.m. ökad kvalitet. Butikerna tar bara ett par tior mindre för delsyntet än helsyntet, vilket JAG anser inget mindre än bedrägeri. Och som jag skrev längre upp: Lurendrejeri? You Bet!

Detta är money big time för oljeindustrin: Kräng en skitprodukt till (nästan) samma pris som en skit--bra!
Visst låter det bra? Det är här den omvända pris-prestanda proportionaliteten kommer in.
Oljebolagen satsar årligen miljardbelopp i forskning. Företrädesvis på sina nyaste produkter. Syntetoljorna. De ÄR dyra att ta fram, och den extra raffineringsprocess dessa går igenom tar tid. Tid är pengar.
Mineralerna (och i viss mån delsynteterna) skall alltså vara så pass mycket billigare att detta avspeglas.
Men se i "fina butiken" där mc-oljan står. Inte kostar en delsyntet så mycket mindre än ett par tior per liter? Och en mineral? 40? 50 Kr billigare?
HÄR skär oljebolagen guld med täljkniv!

Nu skall det i ärlighetens namn sägas att det FINNS delsynteter som verkligen innehåller stor andel med helsyntetolja, men eftersom INGEN av bolagen anger %-andelar, så drar jag ALLA över en kam, vilket gör det enkelt att leva.
Någon jag talat med påstår att en viss delsyntet bara innehåller 5% mineralolja. Jag säger att det är nonsens!
Det är för lite för att oljebolagen skulle "tjäna" på det, och det skulle vara en jätteblunder i marknadsföringssyfte att "klassa ned" en helsyntet, och förstöra den med en apotekarmåtts-mässig slurk råolja.
Till vilken nytta? För att man ska kunna KALLA den nåt annat? Och ta mindre betalt? Tillåt mig småle. Jag har däremot aldrig sett OLJEBOLAGEN själva deklarera detta.
Såg just detta påstående om endast 5% mineralolja i delsynteten på BoOves sida om Motul-Oljor, men fortfarande är detta bara ett påstående från dem i så fall, så länge det inte finns i skrift vill säga.
Dessvärre...är jag nog ledsen att den gode BoOve har fel.
Och: Tror man verkligen på att bara 5% skulle vara mineral? Vad skulle den logiska anledningen till det vara?
Finns ingen rimlig förklaring, för någon besparing skulle det ju inte vara för oljebolaget isf. Och inte smörjtekniskt heller.
Så varför inte löpa linan ut?
Verkar onödigt öht att "förstöra" en helsyntet på det viset.


Så slutligen tiotusenkronorsfrågan du sitter och trycker på:

"Jag BEHÖVER inte riktigt den dyra, men fina helsynteten till just MIN hoj, dessutom byter jag var 500:e mil, så vad ska JAG då åka på för olja?"

Ingen dum fråga alls!
(Obs: jag skrev den själv! :-D)

Svaret och fortsättningen i DEL2
inget o göra????
 

andersbrink

hasenfrasen
Gick med
6 Mar 2003
Ort
hedesunda
Hoj
5
snabbe-mange skrev:
2366586 inget o göra????

Vad har du för kunskap/erfarenhet om olja som du kan tillföra forumet?

För närvarande kör jag med 5100 (race-vinst, måste väl göra nåt med den) i Super Pro'n och ska se i helgen hur det går - återkommer med rapport om kopplingstortyr och aggressiva starter.
 

majtii

Those were the happy days
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Zakopane PL
Hoj
Sviterna av en indragning...
[En halvtaskig flame som inte kräver någon uppmärksamhet.
Ignorera och stay on topic så slipper vi klippa i tråden.

/mod.]
 

andersbrink

hasenfrasen
Gick med
6 Mar 2003
Ort
hedesunda
Hoj
5
Olja, närmare bestämt gaffelolja? Kostar 130 spänn litern. Nu hällde jag i en mix av 2/3 "Norsk Hydro Hyndla 32" och 1/3 "Norsk Hydro 10w40" i gafflarna, kommer min hojatt skära på 3 röda eller är det som jag anar att hydralolja och gaffelolja är samma sak?
 

FZ1

Resan är målet!
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Norrköping
Hoj
CBR1000
1; Din motor kommer inte att skära på 3 röda, utan redan när du fyller första gaffelbenet!

2; Är oljorna gjorda för att pumpa fram och tillbaka, släppa luft, anti korrosiv...

3; Verkar bli lite segt i gaffeln? Normal 5W gaffelolja håller mellan 20-30cSt vid 40° en 10W ca 40cSt. Din blandning hamnar väl på ~55, varför inte använda/blanda med Hyndla 68 om du vill sega ordentligt? Du får väl dessutom inte upp någon speciell temp i gaffeln på ett par repor?
 

andersbrink

hasenfrasen
Gick med
6 Mar 2003
Ort
hedesunda
Hoj
5
Hydrauloljan är på 18 cST så jag räknade på att blandningen skulle hamna runt 25. Hydauloljan 11 kronor litern och 10w40 14 kronor litern, dvs på 200 liters fat. Så nu finns det olja i mina gaffelben för hela 8 kronor! :D
 

FZ1

Resan är målet!
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Norrköping
Hoj
CBR1000
andersbrink skrev:
Hydrauloljan är på 18 cST...
Nja, i de flesta hydrauloljors namn finns en siffra med, vilken oftast överenstämmer med viscositeten vid 40°. Hyndla32 t.ex håller just 32cSt vid 40° (och 7 vid 100°)

För övrigt tycker jag ingen skall kosta på sina gafflar så dyr olja...tänk om det skärihop :D
 

Rohoj

Gixxer 1000 K8
Gick med
26 May 2006
Ort
Timrå
Hoj
Gsx-r 1000 K8
Olja

Är det någon som kan rekommedera en motorolja till en ZX9R, kör med Motul nu
men det är så dyr
 

KalleKulspruta

Ung och Gammal
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Örebro
Hoj
Suzuki SV 650s -05 | Ombyggd Orion 21-a -08 (ca 50% honda)
shit, jag känner mig lurad. Kör med Castrol GPS olja i min yfz 250. citat från castrol.com "Högpresterande, syntetbaserad " =delsyntet! Baaaah. Ska läsa på förpackningen när jag kommer hem. 110:- /L för delsyntet.
 
Nyheter
EICMA 2024: Yamaha

Yamaha gasar på friskt infö...

Honda NT1100 med semi-aktiv fjädring

Honda har uppdaterat NT1100...

Yamaha Tracer 9 uppdateras

Sporttouring-modellerna TRA...

EICMA 2024: Ducati

Som väntat släppte de itali...

Royal Enfield lanserar nytt varumärke för eldrivna motorcyklar

Royal Enfield har tagit ste...

Honda ICE Concept

2025 Honda ICE Concept bike...

EICMA 2024

Nu lämnar vi Milano-mässan ...

EICMA 2024: KTM

Vi får dra oss tillbaka til...

SMC kräver omedelbar reform av 5-5-regeln

Sveriges MotorCyklister (SM...

Yamaha Tracer 9-modellerna uppdateras

Yamahas Sports Touring-mode...

Top