Byggtråd: "Jörgens Sportster"

Hrrmm. Undrar bara hur det funkat i år:) Äntligen en lugn vinter med översyn osv eller? Och brydde du om att bänka? :tummenupp
 
Hej alla!
Roligt att det fortfarande finns intresse!
Som många gissat har jag mest kört med hojen i sommar. Men sedan en månad pågår en intressant uppgradering i samarbete med Charley Karling och även Pär Evensson. Jag ska rapportera om det när jag är hemma vid datorn.
124"-motorn har nu gått 1040mil. Den nya framdelen från ISR/Öhlins har verkligen varit ett lyft.
Tillsvidare bjuder jag på en bild från en hösttur. Jag hade innan denna bild togs just varit och hälsat på hos ISR för att träffa Acke och hans gubbar, vilka förstås var intresserade av att se hur det färdiga resultatet blev. Vi var rätt eniga om att den nya framdelen var ett lyckat projekt ur alla synvinklar.


image.jpg
 
Last edited:
Hej igen!
Dags att dags att skriva ikapp lite. (Det blir lite pillrigt med min mobil från ett hotellrum på jobbresa, jag valde därför 1 sammanställd bild) I somras körde jag mest med hojen. Juli och en bit in i augusti var jag dock på den årliga långresan med träbåten. Efter att hojåkandet återupptagits efter semestern kom dock ett bekant knackande under en tur för 1,5 månad sedan. Stängde direkt av motorn. Efter lite demontering av ventilmekanismen visade det sig mycket riktigt vara lyftarrullen till treans kam som gått ner sig igen. Som många kanske minns hände ju detta vid ca 400mil på denna motor. Vår åtgärd då blev byte från Jims lyftare till S&S lyftare eftersom de sistnämnda har kraftigare lager i rullen. Nu hade hojen gått ca 600mil sedan förra lyftarhaveriet. Det är förvisso 50% längre, men fortfarande naturligtvis oacceptabelt kort på en gatmotor. Efter samråd med Charley beslöt jag att plocka av topparna för att låta provtrycka S&S .720"-lyfts dubbelventilfjädrar i hans verkstad.

Resultatet blev 220lbs i sätestryck och 550lbs vid fullt lyft med min kam. (.663" på ventilen). Fjädrarna var specade att ge 216lbs i sätestryck och 540lbs vid .720" lyft.
Red Shift specar för min kam (RedShift 625V2) 200lbs i sätestryck. Så vi visste att mina fjädrar låg specade 16lbs över i sätestryck. Men fjäderkraften över nock var dock i verkligheten rejält högre än specat. Så detta kombinerat med mina utväxlingsvippor (1:1.725 mot oem 1:1.625) har uppenbarligen satt onyttigt stor press på mina lyftare. Iaf i en gatmotor.

Efter att jag sonderat erfarenheter kring uppfattningar kring lägsta säkra fjädertryck med bla Evenson, Mectech, Star Racing, Red Shift, Tassen och Charley. Beslöt jag och Charley att prova Feuling Heavy Load Beehive-fjädrar (partnr #1200). De ska klara upptill .750" lyft. Beehives har ofta ett lägre erforderligt fjädertryck för en given kam.

Dessa fjädrar monterade sedan Charley i mina toppar. Utöver detta bytte jag ( för att utesluta sekundärskador) även samtliga inre kamlager, samtliga lyftarhus samt lyftare. Jag köpte även ett nytt 625-kamset.

I vanlig ordning köpte jag kammarna med osvetsade lober för att kunna precisionstima dem i mitt motorblock.

För att utnyttja situationen till att göra ytterligare förbättringar, beslöt jag i samråd med Charley att custom-tima kammarna. Jag har sedan tidigare varit sugen på ökad separation. Specade lobcenter för RS625 är 103/107. Eftersom vi kunnat iaktta spiktendenser i bänken om man provocerade motorn med stora trottelöppningar under 3000rpm (lite högt dynamiskt komp) och eftersom jag haft svårt att få motorn att gå helt rent vid låg belastning och 2200rpm ( 60 graders överlapp ger stor intern egr) och eftersom motorns vridmoment ( och därmed även effekt) dalat av för fort på höga varv. Så beslöt vi att gå på ökad separation. Efter lite räknande föreslog Charley 108/112. Vilket jag timade in kammarna till innan jag svetsade fast loberna.

En annan orsak till att jag gillar detta är att flera kammar som är kända för att ge hög effekt och samtidigt bra körbarhet i BigTwin 124-kubiktummare ( tex kammen S&S 640) har ungefär dessa lobcenter. S&S 640 har tex 107,5/110. Större HD-motorer verkar gillar mer separation, medan tex 1200 ofta kan funka fint med tighta lobcenter som tex 103/107.

Nedan syns en bild på timingen och svetsning av kamlober, samt ihopmonteringen av bottendelen med nya kammar, kamlager, lyftare och lyftarhus.
Tändsticksasken på den bakre cylindern är inte mitt nya tändsystem. Jag la den där för att visa storleken på borret, 4.375", ca 112mm

image.jpg
 
Last edited:
De senaste dagarna har jag jobbat vidare med att återmontera motorn. Nu är topparna med de nya Feuling #1200 beehive-fjädrarna med titan-retainers monterade, ventilspelet är inställt och ventilkåpor och insug plus spridare är monterade. Förhoppningsvis blir det provstart till helgen!

image.jpg
 
Last edited:
Imponerande uppdateringar som vanligt. En annan hade ju inte beskrivit nedgången vippa, byte av halva innanmätet i toppen som lite småuppdateringar. Förstår att delarna lever ett tufft liv i den där toppen. Mitt KTM 660 bygge har på maxlyft ungefär lika mycket ventiltryck som du har med vilande ventil.:banana
 
Imponerande uppdateringar som vanligt. En annan hade ju inte beskrivit nedgången vippa, byte av halva innanmätet i toppen som lite småuppdateringar. Förstår att delarna lever ett tufft liv i den där toppen. Mitt KTM 660 bygge har på maxlyft ungefär lika mycket ventiltryck som du har med vilande ventil.:banana

Tack! I topparna är faktiskt bara fjädrar, retainers och knaster utbytta. Vipporna (S&S rullvippor med utväxlingsförhållande 1:1.725) var som nya, likaså bronsventilstyrningarna och ventiler och säten.

Men det var lyftarna (Jims och senare S&S rullyftare) som inte orkade med. Detta är ju en stötstångsmotor, så lyftarna sitter nere i kamaxelhuset i höger blockhalva, och löper i lyftarhusen (de 4 billet-delarna som syns under stötstångsrören).
I kamaxelhuset är alltså kammarna bytta, (kamaxellob nr 3 förstördes när lyftarrullens lager skar).
I kamaxelhuset byttes som sagt även samtliga 4 inre kamlager samt alla 4 lyftarna samt de 4 lyftarhusen. Det som var helt kass efter haveriet var treans kamlob, treans lyftare och treans lyftarhus. Men pga av risken för sekundärskador pga av spånor från haveriet bytte jag även resten av delarna som uppräknats ovan. Som bekant måste man "städa" efter ett sånt här haveri.

Med de gamla ventilfjädarna var den uppmätta kraften med ventilen i sätet
220lbs ->100kg, detta ger med vipputväxlingen 173kg på lyftaren
Med den nya fjädrarna blir säteskraften 188lbs ->85kg vilket ger 147kg på lyftaren, en reducering med 15%

Vi fullt öppen ventil (0.663" lyft eller ca 17 mm) hade de gamla fjädrarna en kraft på
550lbs -> 250kg vilket ger 431kg på lyftaren.
Med de nya fjädrarna blir kraften vid fullt lyft istället 409lbs -> 186kg vilket ger en kraft på 320kg på lyftaren. En reducering med ca 25%.

Det som är spännande nu är om de nya fjädrarna kommer att klara av att följa min kam, det är planerat att kollas i Evenssons dynobänk. En erfaren dyno-operatör ser sånt i bänken. Hojen ska ju dessutom ändå bänkas för att mappa och utvärdera det (av Evensson) uppöppnade insuget samt de nya kamtiderna.
Så det blir en spännande bänkning! :)

/Jörgen
 
Last edited:
Ja det är konstigt att det "håller", likaså stötstängerna, inget vanligt stål i dem...
När man har vassare rullkammar i V8:or är det liknande fjädertryck i dem. Ngt man kanske inte tänker på när man hör en vass V8 köra nerför strippen: att det är såna fruktansvärda fjädertryck.
Att stötstängerna håller är ett mysterium.....
 
Nyheter
Nya Indian Pursuit Elite

Screenshot Indian Motorc...

Icons of British Originality

Åtta team från åtta länder ...

BMW presenterar R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Europeisk kampanj för säkrare motorcykelkörning

Den europeiska branschorgan...

BMW R 12 G/S

BMW Motorrad har presentera...

Sveriges vägar i allt bättre skick

Foto: Liza Simonsson Utv...

H-D Euro Festival i Port Grimaud 8-11 maj

Nu börjar det närma sig för...

Norrtälje Custom Bike Show

Förra året firade Twin Club...

Harley-Davidson Euro Festival närmar sig 

8–11 maj smäller det – tiot...

Sveriges vägar blir bättre

Foto: Samuel Unéus Utvec...

Back
Top