Här kommer nästa smäll för skattebetalare.
Nu höjer även elnätsbolagen sina avgifter på grund av de skenande elpriserna.
”I södra Sverige handlar det om en höjning av elnätsfakturan på mellan 10 och 30 procent, i många fall redan på kommande faktura”, skriver företrädare för olika elnätsbolag på
DN Debatt.
Johan Ronge
Dela
Kopiera länk
Företrädare för olika elnätsbolag skriver på DN Debatt att de drabbats hårt av de skenande elpriserna.
Förutom att distribuera el måste elnätsbolagen även köpa väldigt mycket el för att täcka upp för bortfallet av el som sker innan elen når fram till vägguttaget.
Bolagen uppger på DN Debatt att de köper mellan 7 och 8 procent av elen som säljs på elbörsen Nordpool – och att deras kostnad för 2022 ökat med flera hundra procent till 11,2 miljarder kronor.
”Minst sagt utmanande ekonomisk situation”
Nu kommer elnätsbolagen att höja sina elnätsfakturor med mellan 10 och 30 procent för sina kunder, såväl privata som kommunala och företag.
”I södra Sverige handlar det om en höjning av elnätsfakturan på mellan 10 och 30 procent, i många fall redan på kommande faktura”, skriver bolagen på DN Debatt.
”Vi kommer att hamna ett läge där mängder med företag och enskilda privatkunder kan stå inför en minst sagt utmanande ekonomisk situation och betalningssvårigheter. Det är en situation som till varje pris måste stävjas – snabbt”.
Enligt bolagen finns dock ett sätt att skydda kunderna från ”bestående prishöjningar på elnätsavgiften”. Nämligen att Svenska kraftnät tillfälligt slopar stamnätsavgiften.
”.Varje krona som Svenska kraftnät sänker sin avgift för oss som ansvarar för elnäten, innebär en lika stor sänkning för kunderna. Det kan göras omedelbart, utan skattemedel, genom att använda flaskhalsintäkterna”, skriver bolagen på
DN Debatt.
Fyra åtgärder för att skydda elkunderna
De listar även fyra åtgärder som energibranschens aktörer kan vidta för att skydda elkunderna:
Initiera mothandel
Främja energieffektiviseringar
Säkerställ ny elpriskompensation
Utveckla elmarknaden så att denna situation inte upprepas.
Debattartikeln har undertecknats av: Henrik Bergström, samhällspolitisk chef vid Ellevio,
Erik von Hofsten, vd för Lokalkraft Sverige, Johan Lindehag, vd för Ellevio, Anders Mannikoff, ordförande Lokalkraft Sverige och vd Herrljunga Elektriska.