Någon mer som är rädd för tinitus

ah17

Bannad
Gick med
21 May 2005
Ort
Sverige...än så länge.
Hoj
trampcykel
I tidningen Bike (tror jag det var) redovisade man ett test på hur hög ljudnivå det egenligen är inne i en hjälm. Långt över alla gränsvärden för arbetsmiljöer var det iaf. Poängen är den att man är så inne i körningen som man inte tänker på hur mkt det egentligen låter, förrän efteråt eller när det är för sent.
 

Verniax

Också bilist
Gick med
16 May 2006
Ort
Stockholm
Hoj
Såld: S3 -05 Nu: Xmoto -07
en till

Jorå, sedan ett halvår tillbaks har jag också en syrsa i vänster öra. Vet inte varifrån den kom, men nu börjar jag vänja mig. Bara att acceptera :corn

Detta med Tinnitus är nog rätt märkligt, som migrän ungefär, ingen vet egentligen vad som orsakar det. Det brukar ju heta att tinnitus inte är en diagnos utan ett symtom (personligen tror jag nästan allt vi upplever som diagnoser i själva verket är symtom ...)

Hörselproppar har jag inte när jag åker, har inte tänkt på det faktiskt.

Fråga: Känns det inte "bortkopplat" att ha proppar ute i trafiken? Hör ni utryckningsfordon och annat viktigt?
 

General E

So fresh so clean
Gick med
20 Jul 2005
Ort
Blandat
Hoj
ZX-6R -04
Tips till tinnitusklubben (som eg är ganska självklart): kåpans utformning avgör hur vinden går över huvudet, vilket delvis avgör ljudnivån. Därför skaffa en hoj med kåpa som ger rätt vinddrag för just din längd och körställning.
För min del var det stoooor skillnad mellan r6 och zx6r.

Verniax skrev:
Fråga: Känns det inte "bortkopplat" att ha proppar ute i trafiken? Hör ni utryckningsfordon och annat viktigt?
Inga problem. Finns proppar som därmpar olika mkt på olika frekvenser dessutom. Enda "nackdelen" är att man kan köra fortare pga mindre vindbrus. Någonstans vid 150 tycker jag det börjar bli obekvämt utan proppar och vid 200 är det inge skönt alls utan.

Jag tjör ofta utan proppar för att jag gillar att höra motorljudet, men nu när jag läser denna tråd ska jag skärpa mig. Inge kul för de personer som inte hör i bullriga miljöer och inte hör mobilen.
 
Last edited:

JKay

Sinnesförvirrad fotoidiot
Gick med
30 May 2005
Ort
046
Hoj
RF600R
Andrésen skrev:
2250186 Jag har under det senaste dygnet kommit till insikt med en sak, Jag måste sluta slarva med hörselpropparna !! Jag har alltid hörselproppar när jag åker längre sträckor men jag har (fuskat) endel vid små rundor, Så i söndag skulle jag bara åka en liten sväng till macken ca 5km kör dit tankar och åker hem. När jag senare på kvällen slår mig ner framför tv:n märker jag ett brusande tjutande ljud i örat tänker inte mer på det för det brukar ju försvinna under natten... Men till min stora skräck dagenefter när jag vaknar är ljudet inte bara kvar utan det är mycket starkare till på köpet :huvet

Har det senaste dygnet gått med en hörselpropp intryckt i det drabbade örat (Det högra där ljud dämparen sitter såklart) och har nu lyckats vila hörseln så pass att pipet nästan helt försvunnit :tummenupp Nu har jag beslutat att i framtiden får det ta någon extra minut när jag ska ut och jag får gärna säga va till alla som pratar med mig när jag har hjälmen på (pga propparna) hellre än att springa runt och säga VA? permanent resten av livet.

Är det fler än jag som råkat ut för detta obehag alt har fått permanenta hörselskador av att åka hoj ??

/ En som ska vara mer rädd om hörseln i framtiden.

Ja, tinitus är ett JÄVLA skit!Jag lider av det i båda öronen men det är inte orsakat av hojen utan annat högt smällande. (Läs: automatkanoner, pansarskott och lösskjutning... )

Jag kör alltid med proppar i.

Läste dock en artikel för ett par år sen att det skulle tydligen finnas ett sätt att "bota" det. Men har inte lyckats att hitta det igen! :huvet

Det ÄR väl skönt att få somna med ständigt ringande i öronen?? :3freak

Verniax skrev:
2251494
Hörselproppar har jag inte när jag åker, har inte tänkt på det faktiskt.

Fråga: Känns det inte "bortkopplat" att ha proppar ute i trafiken? Hör ni utryckningsfordon och annat viktigt?

Nej då! Man hör motorvarv, ljudet ur dämparen med samt utryckningsfordon m.m (Ngt dämpat dock :hihi ). Det är vindbrus och ylande i hjälmen som försvinner vilket jag tycker är skönt.
 

andersbrink

hasenfrasen
Gick med
6 Mar 2003
Ort
hedesunda
Hoj
5
Det funkar inte eftersom apparaten som som ska skapa ljudet inte vet vilket fasläge som ditt pip i örat har, då är det omöjligt att släcka ut oljudet. Idag finns det ingen apparat som klarar av att avlyssna/reproducera vad du hör i ditt eget mänskliga öra.

Bomanrd skrev:
2251417 En liten fundering bara:

Det finns hörlurar som släcker ut olika toner genom att "frekvensomvända" dom, så kurvan släcks ut. Varför kan man inte göra lika med tinnitus? Ta reda på vilken frekvens som pipet ligger på och skicka in en omvänd sådan ton i örat? Tycker iaf jag borde funka, om inte varför?

Sen köp en dyr hjälm, min hjälmdjävul brusar som fasiken.
 

General E

So fresh so clean
Gick med
20 Jul 2005
Ort
Blandat
Hoj
ZX-6R -04
Man borde ju kunna öka frekvensen sakta tills man hittar rätt?
Fast lär bli svårt i vicket fall om ljudet beror på "trasiga örondelar".
 

triple kungen

Här kunde man hålla fullt på playstation
Gick med
22 Nov 2005
Ort
Örebro
Hoj
Triumph Speed Triple
Andrésen skrev:
2250224 Jo är själv musiker så där av rädslan för Tinitus. Öronproppar är inget problem under hjälmen det är bara ren lathet att man skiter i dom. När man lirar gura är det en ren självklarhet att man stoppar i silikonpropparna.

Jag får ställa mig i kön som musiker / hojare. För mig är det självklart med proppar eftersom dämparen inte är helt laglig... Men ni som håller på med musik eller vill ha bra proppar finns de som formas efter avgjutning av örat. Dels är de så bekväma att man glömmer dom och man kan byta dämpnings filter 5-25 db som dämpar när det kommer ljud toppar. Det gör att man kan stå och prata vanligt med proppar i och sedan vara OK när det blir högljudt. Dessa fick jag via Audiologen men det finns flera aktörer på marknaden som fixar dessa proppar.
 

Bomanrd

Ny medlem
Gick med
4 Jun 2005
Ort
Västerås
Hoj
Yamaha Rd 350 -83, xr600 -86
andersbrink skrev:
2251528 Det funkar inte eftersom apparaten som som ska skapa ljudet inte vet vilket fasläge som ditt pip i örat har, då är det omöjligt att släcka ut oljudet. Idag finns det ingen apparat som klarar av att avlyssna/reproducera vad du hör i ditt eget mänskliga öra.

Som General E säger om man sätter in en finkänslig högtalare i örat, och sen har man en dator som långsamt går igenom olika frekvenser? Då borde man höra när "pipen" suddas ut och man kan fastställa frekvenser.
 

Flubber

Ny medlem
Gick med
8 Nov 2005
Ort
Täby
Hoj
Honda VFR750F -92, KTM 125 EXC Motard -04
När jag körde go-cart för några år sedan använde jag en hjälm som antagligen är en av världens bästa hjälmar. Märket är Yes Peltor och är inte tänkt att vara till för motorcyklar utan tävlingsbilar, men det spelar nog ingen roll. Den finns i flera utföranden men jag kör med intergralvarianten. Synd är att själva tittgluggen är så smal men man vänjer sig (ni som kör med Airoh Warrior märker ingen skillnad). Det som är bra med denna hjälm är att den har inbyggda hörselkåpor med högtalare, så om man vill går det att koppla in com-radios och annat. Den är mkt lätt, väger bara 1100g och helt vit, så den kan vara en bra grund om man vill ha motivlackad hjälm.
Det är G10:an som jag använder men även modellen G50 finns. Klicka på länken för att få veta mer.
http://www.peltor.se/int/Product.asp?PageNumber=160&ProductCategory_Id=46&Product_Id=79
 
Last edited:

Starstriker

Som man googlar får man svar
Gick med
27 Apr 2003
Ort
Stockholm
Hoj
BMW 1200GSA, 3x BMW C1 200
Qwerty skrev:
2251422 Som gammal Dj och allmänt gillade hög musik så drog man ju på sig tinnitus redan i tonåren.
Är helt hopplös ute på krogen då jag inte hör vad folk säger, har även allmänt dålig hörsel redan från start. Lite bakrundsljud ihop med alkohol och jag lever i min egna värld, tur att alla telefoner idag har sms.

Det där håller jag med om, men jag har inte tinnitus såvitt jag vet. Har svårt att följa en diskussion på krogen. Alla verkar höra utom jag !?
 

ulf_lundin

Ge f-n i att ändra här !
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
R 1200 GS, XR600
Bomanrd skrev:
2251417 Det finns hörlurar som släcker ut olika toner genom att "frekvensomvända" dom, så kurvan släcks ut. Varför kan man inte göra lika med tinnitus? Ta reda på vilken frekvens som pipet ligger på och skicka in en omvänd sådan ton i örat? Tycker iaf jag borde funka, om inte varför?.
En 'liten' hake: tinnitus är inget ljud, det finns alltså inget ljud att kolla fasen på.
Om det uppkommer i innerörat/hörselnerven eller hjärna vet jag inte. Men nån ljudvåg finns iaf inte.

Däremot borde en sån apparat funka för att minska vindbruset i örat under körning. Och på så vis minska risken för tinnitus.
Om det finns nån sån för hojbruk, vet jag inte. Peltor kanske vet....
/u
 
Last edited:

Starstriker

Som man googlar får man svar
Gick med
27 Apr 2003
Ort
Stockholm
Hoj
BMW 1200GSA, 3x BMW C1 200
Bot för tinnitus:

Min lilla mamma åkte på tinnitus efter att jag jobbat med gapiga skolklasser i 40 år. Hon besökte specialist efter specialist och alla sa att det inte fanns något hon kunde göra för att bli av det.

Några år senare träffade hon en läkare i ett annat ärende och han sa att hon saknade (eller hade för mycket av ?) något ämne i bukspottkörteln (!). Hon fick nån medicin utskriven och efter några dagar var tinnitusen borta.

Låter märkligt, men det är sant..........
 

ulf_lundin

Ge f-n i att ändra här !
Gick med
6 Mar 2003
Ort
Stockholm
Hoj
R 1200 GS, XR600
Starstriker skrev:
2251590 .. jag har inte tinnitus såvitt jag vet. Har svårt att följa en diskussion på krogen. Alla verkar höra utom jag !?
Du kan ju höra dåligt på ett el. bägge öronen utan att ha tinnitus. Hörselnedsättning räcker
för att ha dom problemen. (Även rena spritproblem kan iofs ge 'svårt att följa en diskussion'-symptom. :D )
/u
 

Bomanrd

Ny medlem
Gick med
4 Jun 2005
Ort
Västerås
Hoj
Yamaha Rd 350 -83, xr600 -86
ulf_lundin skrev:
2251591 En 'liten' hake: tinnitus är inget ljud, det finns alltså inget ljud att kolla fasen på.
Om det uppkommer i innerörat/hörselnerven eller hjärna vet jag inte. Men nån ljudvåg finns iaf inte.
/u

Men efter att örat tagit imot ljuden så skickas det vidare som elektriska impulser, in till hjärnan. Tinnitus går aldrig genom örat men det är fortfarande dessa impulser. Om man då skickar motvända strömimpulser genom att sända ljud genom örat, plussignaler mot minussingnaler då borde det inte bli något kvar? Eller hjärnan kanske bara skickar negativa impulser?
 

Amenshit!

Ny medlem
Gick med
23 May 2006
Ort
Örebro
Hoj
Kawasaki ER-6N Guzzi T5 och en gammelkawa
Ett urgammalt reportage, tror att det var i Bike, visade olika modeller av integralhjälmars ljudnivåer. Man klarar hörseln, enligt reportaget ifall man kör mindre än femton minuter om dagen. I max hundratio. Och i övrigt inte alls utsätter sig för buller. Nästan alla MC poliser på den tiden, hade visst bullerskador. De har inga bullriga avgassystem, eller hur? Själv märkte jag en gång när jag körde med freestyle (jaja, jag är urgammal!) att jag justerat upp volymen så det precis gick att njuta av musiken. Bandet tog slut, men när jag stannat och vänt på det, så var volymen bedövande, rent smärtsam. Skulle aldrig kunnat tänka mig, att kräma på så, men att man vänjer sig vid bruset gör att man inte uppfattar hur högt ljudet egentligen är. Fråga någon som åker bakpå för första gången, de brukar vara chockade av vindbruset. Använd proppar!
 

AxlySM

Edert tidningsbud, med lem.
Gick med
7 Jan 2005
Ort
Trollhättan
Hoj
Aprilia MX 125 -04
Tyckte väl det kändes lite efteråt när man stått på den där flygplansvingen.. :näsblod

Får bli proppar nästa gång. På hoj använder jag dock alltid.
 

Jörgen Karlsson

Gudomlig sporthojare
Gick med
15 Mar 2006
Ort
...på taket
Hoj
HD Flattrack Sportster -93. S&S/Karling 124" short stroke. 2040cc, Baker 6-speed.. mm mm
General E skrev:
2251539 Man borde ju kunna öka frekvensen sakta tills man hittar rätt?
Fast lär bli svårt i vicket fall om ljudet beror på "trasiga örondelar".

Men för att släcka ut ngt behövs som sagt inte bara rätt frekvens utan som Anders också säger: rätt fasläge. Ungefär som att det inte räcker med att känna varvtalet på en motor för att ställa tändningan, man måste även känna
rätt läge på vevaxelvarvet.

Angående tinnitus så har jag själv dåligt samvete. Jag har levt med motorer och stått i maskinrum och bullriga miljöer en stor del av mitt yrkesliv och även fritid. Numer har jag ett vanligt ingenjörsjobb där det är tyst men på fritiden är det motordrivna farkoster på land och i sjön. Jag kan helt enkelt inte förmå mig att inte ta av hörselkåporna om jag tex är ute och åker med säg en potent båt. Att ha kåporna på i ett maskinrumm är självklart, men uppe på däck vill jag höra avgasmuller och kompressortjut. Samma om jag står vid en stripp och kollar på hojar el bilar, jag vill höra! Det känns som att jag är bredd att strunta följderna inför vissa, vackra, ljud.

Jag har dock till alla vänners förvåning inte fått tinnitus trots mina snart 39 år. Jag hör dock inte så bra när det är mycket röster (inte röster i mitt huvud, inte missuppfatta! :) ) omkring mig. Men det är dock skönt att ha en orsak att slippa ha skrikdialog med folk man inte känner på bullriga klubbar, att kunna säga att man inte hör ett smack så att man kan få njuta av öl och iaktta folk istället. Kanske börjar bli gammal. Sk selektiv hörselskada! :hihi

Ska dock bli bättre på att använda öronpluppar när jag kör hoj. De jag känner i musikbranschen säger att det är diskantljud som är vanskligast för tinnitus, basljud är mindre farliga trots att de innehåller långt mer ljudenergi för ett givet ljudtryck. Att jag har klarat mig kan ju beror på dels de orättvisa generna, men även på att jag mest råkat ut för basljud. Hjälmljudet är ju mer bredbandigt, likt sk vitt brus. Dvs hela frekvensspektrat finns representerat. Det är rätt typiskt för strömningsinducerat buller, att det finns alla möjliga frekvenser i det. Jag tror mao (som flera andra har skrivit) att det inte är motorbullret vid hojkörning som är mest skadlig, utan strömningsbullret.

Mvh
Jörgen
 

Qwerty

Livs drömmare
Gick med
9 Mar 2003
Ort
Sthlm
Hoj
Piaggio Liberty 2T
Starstriker skrev:
2251590 Det där håller jag med om, men jag har inte tinnitus såvitt jag vet. Har svårt att följa en diskussion på krogen. Alla verkar höra utom jag !?

Lillebror min har inge tinnitus, men ävan han lider av inte höra på krogensyndromet.
 

Lugn

Big in Japan
Gick med
22 Mar 2003
Ort
på jobbet
Hoj
Ducati SF, Husky SMR, GSXR750
Tycker man blir trött av att köra långt utan proppar. Har kört Uppsala - Öland ett otal gånger och ibland är man helt slut när man kommer fram och har kört utan hörselskydd. Kör numera alltid med öronproppar, men funderar på att skaffa formgjutna. Billig försäkring i längden.

Däremot kan jag känna att balanssinnet försämras när jag precis petat in dom. Nån mer som upplevt det? :confused:
 
Nyheter
Bike kör Stark Varg på GGN 2.0!

I veckan blev det klart att...

Transportstyrelsen siktar på höjda avgifter

Transportstyrelsen har medd...

Insektsfaunan hårt drabbad efter nedläggningen av Järva MK:s motorbana

Efter nedläggningen av Järv...

Ny R1 Race och R1 GYTR

Pressrelease från Yamaha ...

Paul Edmondson ny chef för Triumph Racing Enduro Team

Motorsportlegenden och fler...

Miguel Oliveira klar för Yamaha

Miguel Oliveira och Lin Jar...

Suzuki utvecklar döda-vinkeln-kamerasystem

En ny patentansökan har avs...

BMW köper Suzuki-data – nästa steg MotoGP?

Sedan en tid har olika rykt...

HRC och Repsol avslutar samarbete

Efter 30 års samarbete på d...

MV Agusta utvecklar ny trecylindrig motor

MV Agusta har officiellt be...

Top