Den stora frågan är hur det skulle påverka ekonomin i landet om vissa väljer att arbeta mindre. Jag tror inte nödvändigtvis att folk väljer att lägga sig på sofflocket - det tröttnar man nog rätt snabbt på - men man kanske blir mer kräsen vid valet av arbete, arbetar mer deltid och tillåter sig till att ta längre tider av ledighet mellan arbeten. Helt plötsligt krävs det inget enormt sparkapital för att dra iväg ett halvår på det där MC-äventyret man drömt om osv. Kommer landets ekonomi att påverkas negativt av detta eller kommer det vägas upp av positiva effekter så som att fler startar företag, att konkurrenskraften ökar genom att kreativiteten flödar eller att färre blir sjuka när de får en tillvaro med mer balans i livet och kanske i högre utsträckning kan jobba med det de brinner för? Ingen som vet...
Jag tillhör nog de som tycker medborgarlön kan vara en bra idé under förutsättning att det bidrar positivt till landets ekonomi och konkurrenskraft, så länge dessa saker har avgörande betydelse för vår levnadsstandard och tillvaro i slutändan. Problemet är bara hur man skall kunna veta detta?
Sen finns det ju många av de som förespråkar medborgarlön som inte ser det som ett problem om vi därmed skulle sänka vår tillväxt och välfärd. De menar då att detta är en del i en mycket större fråga som handlar om att minska ekonomins betydelse och bygga ett mer hållbart och rättvist samhälle ur ett globalt perspektiv, även om det skulle innebära att vi kommer kunna konsumera mindre, tvingas sänka vår levnadsstandard och i många avseenden minska vår konkurrenskraft.
Detta är en svår fråga med enormt många dimensioner, vilket gör att det är väldigt svårt att försöka sig på att hitta ett enkelt svar.