Sverige idag..

Raderad medlem 51742

Guest
Ursäkta om jag klipper in dina citat i lite omvänd ordning för att lättare kunna svara. Hoppas inte andemeningen i det du skriver går förlorad i och med detta.

Jag tror att du fokuserar för mycket på "invandring" som bakomliggande faktor. Det är ju inte så att det bara är "invandrare" som inte är självförsörjande* i tillräckligt hög grad; bara det att ANDELEN är mindre där. Att öka andelen hos samtliga grupper vore ju önskvärt. 30% bland "svenskfödda" är ju betydligt fler än 50% bland "invandrade".

Det finns ALLTID skäl att anta att utbildningsinsatser motverkar problem. Däremot överskattar många tiden det tar. I Sverige tog det tre generationer efter att allmän folkskola infördes innan landet kunde transformeras till en välfärdsstat och enda anledningen var utbildning - liksom det är i alla andra länder, här kan man jämföra med vilket land som helst. Det är alltså primärt inte en ekonomisk fråga. Utanförskap motverkas även det med utbildning och det finns klara paralleller mellan fallerande utbildning och utanförskap även i Sverige - oavsett etnicitet.

Nej, jag har inte påstått att invandring är den enda bakomliggande faktorn, men det är en viktig faktor som inte går att bortse ifrån. Likväl som att vi måste diskutera behovet av utbildning (vilket är en självklarhet och där är jag helt enig med dig) för de som har kommit till Sverige för att de skall kunna integreras, måste vi också kunna diskutera i vilken utsträckning vi har förutsättning att lyckas med denna integration i samband med att vi diskuterar hur stor invandring Sverige klarar av.

Vi hade en liknande situation på 1990-talet då många från Balkan kom hit. Många av dem lever förstås fortfarande i utanförskap, men deras barn har i största grad integrerats och uppvisar jämförbar statistik med svenskfödda barn.

Absolut, men man bör också betänka att möjligheten till integration och självförsörjning skiljer sig mellan olika grupper och där Mellanöstern och Nordafrika, varifrån en stor del av invandringen nu kommer ifrån, ser ut att ha betydligt sämre förutsättningar. Professor Johan Eklund vid BTH tar upp en hel del kring detta i rapporten jag länkade till ovan.

Men ja, samhällskostnaden BLIR hög, men det kan ändå visa sig vara en mycket bra investering, för hur kommer vi annars tillrätta med en befolkningspyramid som blir alltmer topptung där fler och fler skall försörjas av färre och färre?
Jag har svårt att se hur vi plötsligt frivilligt skall börja föda 3-5 barn/familj i genomsnitt. Återstår då att antingen mörda våra äldre, starta upp rasrena barnfabriker eller - ha invandring av familjer inkl barn. Men utmaningarna är givetvis stora. Dock skall vi komma ihåg att det inte är vi i Sverige som bestämmer hur många flyktingar det skall finnas i världen.

(*i sammanhanget nytt infört begrepp som kan förvirra även om det är relevant - dock kan man inte jämföra sysselsättning och självförsörjning)

Att invandring skulle lösa problemet med en åldrande befolkning är en vanlig föreställning, men detta kan enbart vara sant om även ett antal underliggande antaganden som detta resonemang bygger på är sanna. Ett viktigt sådant antagande är att de som invandrar kommer i arbete och blir självförsörjande. Jag citerar från första stycket ur Riksbankens rapport "Kan invandring lösa problemet med en åldrande befolkning?":

Den svenska befolkningen blir i genomsnitt äldre och det har diskuterats om invandring kan bidra till att lätta på det tryck på de offentliga finanserna som en åldrande befolkning innebär. Svaret på frågan är komplex. Studier visar att potentialen för att invandring ska bidra till lösningen finns där, men huruvida den faktiskt gör det beror på hur väl integrationen på arbetsmarknaden fungerar och i vilken grad utrikes födda kommer i arbete.

Frågan är om ens självförsörjning är tillräckligt. Sverige har en synnerligen högspecialiserad arbetsmarknad och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är knappast lösningen att vi har en stor mängd människor som antingen är bidragsförsörjda eller så småningom eventuellt kommer bli sysselsatta i enklare jobb. Problemet är betydligt större än så och handlar inte bara om invandring. Vi behöver kunna ha en högspecialiserad arbetskraft, samtidigt som vi behöver börja förändra oss för att möta den strukturella omvandling som samtidigt sker, där många jobb försvinner genom automatisering osv.

Ang. begreppet självförsörjning vs. sysselsättning. Visst är det olika mått som inte kan jämföras rakt av och det är också anledning till att författarna av rapporten jag tog upp i tidigare inlägg valt att fokusera på självförsörjning. Det ger helt enkelt en mer rättvisande bild av graden av ekonomisk integration hos utrikes födda än vad sysselsättningsstatistiken gör. Med sysselsättning menas enbart att en individ varit sysselsatt (vilket även kan vara t ex i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd) minst en timme under en specifik månad.
 
Last edited by a moderator:

Raderad medlem 51742

Guest
När ni nu tittar på arbetslöshetssiffrorna så glöm inte hur populärt det är i Sverige att placera arbetslösa på hittepåjobb och utbildningar.

Precis, det är bland annat därför det är mer relevant att titta på självförsörjning än det vanligt använda sysselsättning. Även i rapporten jag tog upp ovan där självförsörjningsmåttet används är författarna också tydliga med att den verkliga självförsörjningsgraden förmodligen är lägre än vad de räknat med eftersom delar av pengarna som människorna i studien får sin försörjning från kan komma från olika former av subventioner.
 

BrooklynS

Buy quality, cry once
Gick med
26 Mar 2014
Ort
Luleå
Hoj
Bara fräna hojar
När ni nu tittar på arbetslöshetssiffrorna så glöm inte hur populärt det är i Sverige att placera arbetslösa på hittepåjobb och utbildningar.

Rapporten som diskussionen gäller tar upp detta och därför är numer begreppet ”självförsörjning” inlemmat i tråden. :)

I takt med att inträdet på arbetsmarknaden på ungefär 100 år har flyttats från 13 års ålder till >26 års ålder så kommer ju utbildning att bli en allt större del av människors liv. Rimligt med tanke på samhällets utveckling men det innebär också att utbildning blir en större del av lösningen för att få andra in på arbetsmarknaden.

Likväl tycker jag att ansatsen är lite väl negativ i rapporten då den tydligt riktat in sig på invandring ffa från södra Afrika och Irak/Somalia (läs mellan raderna). Möjligen hade det varit mindre tendentiöst att lyfta fram skillnaderna mellan svenskfödd och utlandsfödd och inte mer eller mindre gömma undan att även svenskfödda har stora problem att etablera sig på arbetsmarknaden om de saknar utbildning. Nu kan man ju i rapporten själv dra slutsatser och det nämns i bisatser att utbildning ökar chansen till självförsörjning med storleksordningen 10-20% av totalen och då är man - nästan - uppe i ”svenska” siffror. Alltså borde utbildning vara en stor del av lösningen.

Detta i ett land där utbildning är i stort sett kostnadsfri för den enskilde. Desto märkligare att det finns så pass många som saknar utbildning även bland svenskar.
 

andersbrink

hasenfrasen
Gick med
6 Mar 2003
Ort
hedesunda
Hoj
5
Detta i ett land där utbildning är i stort sett kostnadsfri för den enskilde. Desto märkligare att det finns så pass många som saknar utbildning även bland svenskar.

De med diverse "normala" sociala problem (beroenden, ångest, depressioner, etc) och olika typer av fobier kommer nog att ligga på en jämn nivå även framöver. Vi kan inte förutsätta att alla kan arbeta "som vanlig folk". Att få ned 8% till närmare 5% vore dock önskvärt.
 

zoda

Gudomlig sporthojare
Gick med
7 Sep 2014
Ort
Ja
Hoj
Ok
Att invandring skulle lösa problemet med en åldrande befolkning är en vanlig föreställning, men detta kan enbart vara sant om även ett antal underliggande antaganden som detta resonemang bygger på är sanna. Ett viktigt sådant antagande är att de som invandrar kommer i arbete och blir självförsörjande. Jag citerar från första stycket ur Riksbankens rapport "Kan invandring lösa problemet med en åldrande befolkning?":

Bara så att vi i denna tråd diskuterar utifrån samma verklighet.
I början av 1970-talet, då arbetskraftsinvandringen var stor, skedde en omfördelning på aggregerad nivå av offentliga finanser från utrikes till inrikes födda. Senare, då andelen arbetskraftsinvandrare var lägre, gick omfördelningen åt andra hållet, som visas av Ekberg (2009). Migrationen har sedan dess utgjort en nettokostnad för de offentliga finanserna och kan förväntas vara en kostnad under lång tid framöver, till följd av att utrikes födda idag och de vi väntas ta emot framöver tillhör grupper med en svag arbetsmarknadsanknytning.
 

Raderad medlem 51742

Guest
Bara så att vi i denna tråd diskuterar utifrån samma verklighet.

Fanns det någon motsägelse i det jag skrev? Är inte helt med på vad du menar. Eller du kanske citerade för att stödja ditt argument snarare än att argumentera emot? :)
 
Last edited by a moderator:

irish

Full gas spar tid
Gick med
21 Jul 2008
Ort
Pinegrove, Scania
Hoj
Husqvarna FE501, Skramlaha R1
Jättefint att våra politiker fortfarande käbblar om symbolpolitik istället för att försöka fixa källan till våra problem. Det är mer eller mindre fullständigt skit samma om R1 är kvar ett tag eller inte. :fakta Det blir inte fler kablar (det som desperat behövs) oavsett vad regeringen gör eller inte gör.
Det blir inte bättre nät-stabilitet heller på sommaren, om de ska hålla på och gå sönder samtidigt som revision görs på resten, vilket var anledningen till juni-haveriet i svenskt elnät..
 

FettSnok

96% enligt läkaren
Gick med
22 Apr 2006
Ort
Där pepparn växer
Hoj
Aprilia RS660, Highland 950 SM
Jättefint att våra politiker fortfarande käbblar om symbolpolitik istället för att försöka fixa källan till våra problem. Det är mer eller mindre fullständigt skit samma om R1 är kvar ett tag eller inte. :fakta Det blir inte fler kablar (det som desperat behövs) oavsett vad regeringen gör eller inte gör.
Det blir inte bättre nät-stabilitet heller på sommaren, om de ska hålla på och gå sönder samtidigt som revision görs på resten, vilket var anledningen till juni-haveriet i svenskt elnät..

Fler kablar från/till vad?
 

steffe

"Mannen som talar med whisky"
Gick med
11 Jul 2009
Ort
Sigtuna
Hoj
-86 Suzuki GSX-R 750, -91 1100R
Fler kablar från/till vad?

Kablar för att överföra mer energi från norra delen av landet till den södra.

Alternativet är att "gröna khmererna" får ordna en cykellänk för laddbara batteripackar mellan den producerande delan av landet till den tärande delen.... :brinnerup
 

irish

Full gas spar tid
Gick med
21 Jul 2008
Ort
Pinegrove, Scania
Hoj
Husqvarna FE501, Skramlaha R1
Kablar för att överföra mer energi från norra delen av landet till den södra.

Alternativet är att "gröna khmererna" får ordna en cykellänk för laddbara batteripackar mellan den producerande delan av landet till den tärande delen.... :brinnerup
Exakt. Det kvittar om vi bygger till ett par hundra reaktorer i Forsmark/Ringhals/Oskarshamn. Finns det inte kablar att föra ut effekten från där det produceras och behovet inte finns, till konsumenterna där behovet finns men ingen produktion, är det hela tämligen meningslöst. Men det lyfts minsann inte upp i symbolpolitiken, där bråkar de båda lägren bara om kärnkraftens vara eller icke vara..
 

zoda

Gudomlig sporthojare
Gick med
7 Sep 2014
Ort
Ja
Hoj
Ok
Det blir inte bättre nät-stabilitet heller på sommaren, om de ska hålla på och gå sönder samtidigt som revision görs på resten, vilket var anledningen till juni-haveriet i svenskt elnät..

Beror på antalet som är i drift. R1 startades ju av en anledning. Om vi förenklar och säger att vi behöver n kärnkraftverk i drift samtidigt så är det kanske inte så himla smart att totalt ha n+1 verk. Tror du att situationen hade varit bättre eller sämre om vi hade haft kvar/ersatt O1, O2 och R2 map "juni-haveriet"?

För övrigt...

Var det kärnkraftens fel att vi hade en folkomröstning 1980 där alla tre valmöjligheter var varianter på avveckling?
Var det kärnkraftens fel att andra kraftslag inte producerade absolut 100% av installerad effekt under "juni-haveriet"?
Är det kärnkraftens fel att det inte finns fler reaktorer i Sverige? Det är ju bara att bygga liksom.

Hur stor andel rent procentuellt av alla reaktorer vi har var i drift under "juni-haveriet"? Hur stor andel var i drift somrarna på 90-talet? Vari ligger skillnaden map på "juni-haveriet" i procent i drift?
Har vi ett behov av att ersätta reaktorer som tas ur drift permanent?
 
Last edited:

zoda

Gudomlig sporthojare
Gick med
7 Sep 2014
Ort
Ja
Hoj
Ok
Exakt. Det kvittar om vi bygger till ett par hundra reaktorer i Forsmark/Ringhals/Oskarshamn. Finns det inte kablar att föra ut effekten från där det produceras och behovet inte finns, till konsumenterna där behovet finns men ingen produktion, är det hela tämligen meningslöst. Men det lyfts minsann inte upp i symbolpolitiken, där bråkar de båda lägren bara om kärnkraftens vara eller icke vara..

Kvittar och kvittar. Hur fick de nedlagda verken ut sin effekt? Barsebäck verkar vara en tämligen lämplig plats för att pytsa ut effekt i de delarna av landet. Bygg en pålitlig produktionsenhet där vettja.
 

irish

Full gas spar tid
Gick med
21 Jul 2008
Ort
Pinegrove, Scania
Hoj
Husqvarna FE501, Skramlaha R1
Beror på antalet som är i drift. R1 startades ju av en anledning. Om vi förenklar och säger att vi behöver n kärnkraftverk i drift samtidigt så är det kanske inte så himla smart att totalt ha n+1 verk. Tror du att situationen hade varit bättre eller sämre om vi hade haft kvar/ersatt O1, O2 och R2 map "juni-haveriet"?

För övrigt...

Var det kärnkraftens fel att vi hade en folkomröstning 1980 där alla tre valmöjligheter var varianter på avveckling?
Var det kärnkraftens fel att andra kraftslag inte producerade absolut 100% av installerad effekt under "juni-haveriet"?
Är det kärnkraftens fel att det inte finns fler reaktorer i Sverige? Det är ju bara att bygga liksom.

Hur stor andel rent procentuellt av alla reaktorer vi har var i drift under "juni-haveriet"? Hur stor andel var i drift somrarna på 90-talet? Vari ligger skillnaden map på "juni-haveriet" i procent i drift?
Har vi ett behov av att ersätta reaktorer som tas ur drift permanent?

Precis, antal i drift. Men alla måste stängas ner varje år. Så om de hade varit uppe hade vi inte haft juni-haveriet. Men inte helt otänkbart hade de också varit nerstängda, då detta är ett krav för den typen av kraftproducent, och då hade det hjälpt föga.
 

Raderad medlem 51742

Guest
Precis, antal i drift. Men alla måste stängas ner varje år. Så om de hade varit uppe hade vi inte haft juni-haveriet. Men inte helt otänkbart hade de också varit nerstängda, då detta är ett krav för den typen av kraftproducent, och då hade det hjälpt föga.

Nog för att det är ett beslut av kraftproducenterna att bestämma om när reaktorer skall tas ur drift för planerad översyn, men det går ju inte heller att komma ifrån matematiken. Ju färre reaktorer vi har desto större blir sannolikheten för att en icke-optimal planering av planerade driftstopp ökar risken för instabilitet i elnätet.
 

irish

Full gas spar tid
Gick med
21 Jul 2008
Ort
Pinegrove, Scania
Hoj
Husqvarna FE501, Skramlaha R1
Kvittar och kvittar. Hur fick de nedlagda verken ut sin effekt? Barsebäck verkar vara en tämligen lämplig plats för att pytsa ut effekt i de delarna av landet. Bygg en pålitlig produktionsenhet där vettja.
Vi har haft nästan 10-20 år av stagnation på effekt/energiuttag. Så utbyggnad/upprustning har hamnat i malpåsen eftersom konsumenternas minskande effektuttag har kompenserat för nybyggnation, typ. Nu är vi inte i det läget längre. Högst synligt i Tjockhult.

Angående Barsebäck håller jag helt med. Det måste tillkomma mer lokalt producerad el här nere eller ordentliga kablar + frekvensreglering. Sydvästlänken "skulle" ju fixa det produktionsbortfallet (https://www.sydsvenskan.se/2019-05-24/sydvastlanken-fortsatter-krangla-provdriften-brots-efter) men 15 år och 18(!) förseningar senare är denna fortfarande inte i drift:
En länk för 7,3 miljarder kronor
Sydvästlänken är Sveriges största stamnätsinvestering. Projektet är kostnadsberäknat till 7,3 miljarder kronor.

Syftet är att öka överföringskapaciteten av el till Sydsverige med 25 procent.

Beslutet att bygga Sydvästlänken fattades när Barsebäck II stängdes 2005. Elproduktionen i Sydsverige blev då lägre än förbrukningen.

Projektet har försenats arton gånger. Svenska kraftnät har hittills skyllt alla förseningar på leverantören, franska GE Grid (tidigare Alstom).

GE Grid har haft problem att få alla komponenter att samverka och att få systemet att fungera under de villkor som gäller i det svenska stamnätet.
Man kan inte bara plocka bort saker, utan att ersätta med likvärdigt eller bättre, och tro att saker och ting bara kommer funka.
 
Last edited:
Nyheter
Nya Triumph Speed Twin 

Mitt i Triumphs fauna av ho...

MV Agusta firar med Ottantesimo Collection

Screenshot MV Agusta fir...

Helt ny Scout Sixty tillbaka

Nya Scout Sixty importeras ...

BMW visar upp Concept F 450 GS

BMW Motorrad har visat upp ...

Sena 60S intercom

Sena 60 S med förbättrad Me...

Triumph Speed Triple 30 år

Tiden flyger, som man säger...

Nytt varumärke för elmotorcyklar från Royal Enfield

Royal Enfield har tagit ste...

MV AGUSTA OTTANTESIMO COLLECTION

MV Agusta firar sitt 80-års...

Honda ICE Concept med eldriven kompressor

2025 Honda ICE Concept bike...

BMW Concept F 450 GS

BMW Motorrad har visat upp ...

Top