Ja, så tolkar jag att det ser ut över hela världen. Dvs (vad man vet idag) små risker för yngre, mycket större risker för 70+ och de flesta som dör med Covid-19 är över 80.
Några skillnader mellan Sverige och övriga nordiska länder som kan betyda något tycks vara att 1. Vi hade betydligt större spridning redan från början, dvs innan det uppmärksammades, 2. Smittan kom inte alls bara från sportlovsfirande alpresenärer utan från USA, GB och övriga EU, 3. Sverige har en decentraliserad/utsåld (välj själv) åldringsvård med stor personalbrist, stor andel timvikarier och/eller språksvårigheter och 4. Särskilda äldreboenden med vårdkrävande riskgrupper i utsatta områden. Vad jag tycker mig ha uppfattat så är det ungefär hälften av det totala antalet döda som härrör från särskilda äldreboenden för dementa i utsatta områden runt Stockholm. Somalier är största gruppen döda.
3 och 4 saknas helt i våra grannländer. 1 och 2 påverkas av att svenskar reser mer per capita än norrmän, danskar och finnar, särskilt i sportlovstider...
FHM har väldigt få verktyg att hantera 1, 2, 3 och 4. Det finns andra, mer grundläggande anledningar till att det ser ut som det gör och det är kanske mest de politiska reformer som gjordes i början av 1990-talet och där kan tyvärr samtliga partier ta varandra i hand.