Kanske brister min fantasi men jag kan inte komma på ett enda argument för att den som begått handlingar som renderat i fängelsestraff ska ha rösträtt under tiden vederbörande sitter inne. Ser det som en konsekvens av att ha ställt sig utanför, att ha tryckt på paus tills straffet är avtjänat.
Varför ska frihetsberövande omfattas av så mycket rättigheter? Motverkar inte det sjäva syftet? Det anser jag.
Det är en ganska intressant fråga egentligen. Många gånger ses det som en självklarhet i ett demokratiskt samhälle att även människor som för tillfället sitter i fängelse skall få rösta, men tänker man efter lite blir det inte så väldans enkelt att hitta några bra argument för det. När man väl avtjänat sitt straff blir det förstås en annan sak.
Går ju även att vidga diskussionen till vilka det egentligen är som borde få rösta. Och innan någon nu sätter kaffet i vrångstrupen, så menar jag inte att vi skall gå över till en renodlad teknokrati (expertstyre), men det finns några problem med dagens system som är värda att diskutera.
Många gånger likställer vi demokrati med att vi får gå och rösta vart fjärde år och däremellan är vi upplysta medborgare som läser på och deltar i samhällsdebatten. I själva verket är de flesta väldigt oinsatta i de politiska frågorna, har ofta fått fakta helt om bakfoten eller bryr sig bara inte. Snarare påverkas man ofta väldigt mycket av sånt man läser och diskuterar i sina filterbubblor på sociala medier, sin bekräftelsebias osv. Det finns inte heller incitament som gör att människor har någon egentlig anledning att engagera sig och läsa på när man upplever att ens röst ändå inte gör någon skillnad.
Detta leder också till att partierna i valrörelsen bjuder över varandra med det ena populistiska förslaget efter det andra och sedan lyckas de inte omsätta valresultatet i förmåga att lösa verkliga problem och distansen till väljarna bara ökar. Tänker man på hur det politiska systemet och samhällsdebatten fungerar 2020 så känns det många gånger som en studie i funktionell dumhet.
I tråden om borgerlighetens misslyckanden länkade jag till en podcast med en professor som forskar om politik och som har ett väldigt intressant resonemang om just detta (visserligen utifrån amerikanska förhållanden) och när man hör hur illa det är ställt kan man fråga sig hur väl det demokratiska systemet egentligen fungerar i vår tid.
Han tar upp en hel del intressanta idéer som det forskas om, exempelvis att man skulle kunna koppla rösträtten till ett kunskapstest som visar att man är någorlunda insatt i frågorna man röstar om och en mängd andra varianter.
Kanske skulle man kunna få en bättre fungerande demokrati om man tänkte lite nytt kring hur allmänna val fungerade, samtidigt som man arbetade med den kanske viktigaste delen av demokratin, att få alla människor mer intresserade och engagerade i samhällsutvecklingen på ett konstruktivt sätt - mellan valen.