Delar dina farhågor men har ingen tro på att politiker kommer bättra sig, snarare vässa verktygen. Det behöver vi också göra för vi kommmer inte veta vad som är äkta och vad som är AI, kanske redan är där utan att vi vet? Förmodligen har du större tilltro till våra politikers ambitioner och uppsåt än jag. Därtill verkar du omfamna en traditionell bild av vilka som är förment ”goda”. Ta inte det som attack, lider själv av den livslånga indoktrineringen. Man blir liksom inte av med sina inlärda redaktionsmönster.
Apropå att h en stab eller företrädare som hanterar konton. Var det Dumas, Jules Verne eller nån jag glömt som hade en hel stab med folk som skrev i ”dennes stil” och sen bedömde författaren själv vad som dög till att ge ut i hans namn?
Sanning är passé,mysig zukunft…
Politiker är ju människor som alla andra och påverkas av bl.a. de incitament som skapas av omständigheterna omkring dem att föra diskussionen så som de gör, oavsett om det handlar om Strandhälls twittervanor eller SD:s s.k. trollfabrik. När fler aktörer börjar agera på ett visst sätt måste sedan de andra svara upp mot detta.
Gillar inte att dela in människor som onda eller goda i dessa sammanhang, utan sparar hellre det till situationer där det blir absolut nödvändigt. Det är oavsett inte det viktiga eftersom det blir olika slutsats beroende på var man har sina politiska preferenser.
Jag är mer intresserad av hur sätten som samhällsdiskussionen förs påverkar saker som
att det skall gå att lösa samhällsproblem gemensamt på ett fredligt sätt, att det skall kunna finnas många olika åsikter som kan uttryckas fritt, men samtidigt en förmåga att hitta konstruktiva lösningar som tar oss vidare och att detta fungerar tillräckligt väl så människor kan känna en tilltro till att demokratin fungerar. Detta tror jag är något som vi måste kunna se och ha uppmärksamhet på, SAMTIDIGT som vi också ser att vi har enorma samhällsproblem som måste hanteras - eller kanske just därför.
Det nya (sociala) medialandskapet har haft en enorm påverkan på detta, på gott och ont, och detta är ändå ingenting jämfört med hur mycket AI kommer påverka framöver. Jag tror därför det är ditåt man skall rikta strålkastaren, snarare än att enbart se till hur olika aktörer agerar i detta landskap (även om var och en måste ta ansvar och kunna ställas till svars för sin egen moral och sitt agerande). Så även om jag delvis kan hålla med
@Markus om att min reaktion på SD-avslöjandet blev överdriven, så tror jag samtidigt att det behövs en mycket större uppmärksamhet på frågan i stort, snarare än bara vad SD, S eller andra gör vid varje enskilt tillfälle.
På motsvarande sätt som det var stökigt när de gamla massmedierna uppstod och det så småningom växte fram pressetiska regler osv. som funkade hyfsat bra tror jag vi nu är i ett läge där motsvarande process ännu inte skett - för det helt nya typ av medielandskap vi nu befinner oss i. Detta tror jag är betydligt svårare och mer komplext att försöka hantera än när motsvarande process skedde i framväxten av de traditionella massmedierna. Det kommer säkerligen tas fram diverse regleringar av sociala medier som gör mer skada än nytta. Kanske kommer AI framöver, förutom att vara en del av problemet, också kunna bidra till att hjälpa människor att navigera i detta enorma landskap av sanningar och lögner.
Klart tror jag i alla fall är att vi som samhälle och individer behöver bygga en bättre förmåga att hantera det nya mediaklimatet så att vi kan känna en större tillförsikt till att att vi idag och i framtiden kan uppfylla de syften jag markerade i fetstil i tredje stycket.