Det här var ju en kul tråd. Det tragiska är att se hur många som är helt ute och cyklar.
Självklart ska du köpa din hoj om du har hittat den rätta, om det sedan är på lån eller inte spelar mindre roll.
Däremot finns det ju en hel del olika vägar att gå. Det är självklart olika från person till person vad som är bäst men:
Det bästa är att köpa hoj av en handlare, du betalar 20% i kontantinsats och får en helt okej ränta på hojen eftersom att det blir en finansiering, ett "fordonslån" helt enkelt. Dessa brukar ligga på runt 3-6 % beroende på handlare och deal. Dessutom ligger hojen i "säkerhet" för sig själv, vilket innebär att den ryker om du inte betalar fakturorna.
Är du som tidigare nämnts med i facket kan man höra med Nordea, SEB, S-bank och resterande storbanker om ett "medlemslån" som också brukar ligga någonstans runt 4-6%. Detta lånet har däremot ingen säkerhet, betalar du inte räkningarna får du behålla hojen men räkningarna går vidare till inkasso, därefter till KFM.
Detta gäller som ni säkert förstår ALLA lån utan säkerhet. Långivare, inkasso, KFM. Utan att passera stopp om det vill sig illa.
ICA-banken använder sig av en enhetsränta, vilket innebär att alla kunder får samma mer eller mindre samma ränta som ligger på runt 5-6% och sedan får de antingen JA eller NEJ istället för bankernas individuella bedömning.
Sedan när det kommer till blancolån, privatlån, lån utan säkerhet - kärt barn har många namn. Det är samma sak allihop. Det finns 3 olika sorters lån.
Det första är huslån - vilket innebär huset som säkerhet.
Det andra är fordonslån, bil, mc, båt - där fordonet är en viss säkerhet.
Det sista, och alla andra förutom dessa är privatlån, blancolån, lån utan säkerhet, bluesteplån - allt vad de kan tänkas kallas. Det finns ingen säkerhet på dessa, det är därför det görs en individuell bedömning. Räntan sätts efter din kreditvärdighet och det är gud-vet-hur-många saker som spelar in när det gäller ha din individuella räntesättning. Om det så är SEB, Forex, Marginalen, Nordea - vilka som helst görs det alltid en
INDIVIDUELL bedömning när det gäller privatlån.
Det kan vara saker som:
Uppgiven inkomst, taxerad inkomst, om du är ensamstående, gift eller sambo, hur många barn du har, vad du har i nuvarande lån, vad du har i bolån, hur det ser ut på ditt jobb, hur ser arbetslösheten ut i kommunen, har det varit mycket varsel i Sverige just för tillfälet, har du medsökande, hur ser din medsökandes kreditvärdighet ut, bor du i Trollhättan t.ex., har din granne en blå Volvo, knyter du höger sko före vänster eller vice versa?
Det är det som folk inte fattar. Bara för att du har en lön på 800.000:- om året och är tillsvidareanställd betyder inte det att du får alla lån du vill. Eller ja, du kanske får lånen men du får ganska ofta en ränta som är långt över 10%.
Och folk tar det - för att de måste ha sakerna nu. Det är helt omöjligt att vänta. Och det är det beteendet som leder en rakt ner i fördärvet.
I slutändan handlar allting om hur stor risk bankerna tar för att låna ut pengar till dig. Har du 800.000:- om året tenderar man ofta att ha sämre kreditvärdighet eftersom att du är ett större riskmoment. Oftast är det de som har runt 400.000:- och uppåt som har allt på lån. Huset, bilen, båten, MC´n, tantens tuttar, TV´n, Semestern. Vilket springer iväg till en månadskostnad som man snart inte kan klara av, och hur jävla kul är det att betala maten på Maxi och sen blev det inte över mer i månaden?
Angående kreditupplysningarna spelar de en massiv roll. Går du till storbankerna är 2 upplysningar per år 2 för mycket. Ju fler kreditförfrågningar som ligger registrerade på dig de senaste 12 månaderna desto sämre är det när bankerna kollar på det.
Ett tips från coachen om det gäller privatlån och man vill jämföra? Gå till din egna bank, där du har ditt lönekonto. Hör med dem vad de har att erbjuda och hör samtidigt med en låneförmedlare (Freedom Finance, Svensk Låneförmedling, etc. etc.) som har möjlighet att plocka fram flera olika förslag åt dig medan det endast görs en kreditförfrågningar. På så vis har du fått flera olika förslag, som du kan använda för att förhandla med bankerna med och det har bara gjorts 2 kreditförfrågningar i ditt namn. Voila!
Nu var det ju inte alls detta du frågade om utan när din nya taxerade inkomst syns på kreditupplysningen - och det är efter sommaren någon gång. Har du däremot bara lönespecar, arbetsgivarintyg eller liknande som kan styrka din inkomst är det inte några problem.
Det är ju inte direkt som att bankerna kollar på din ansökan, ser att du har 300.000:- i taxerad inkomst och 500.000:- i uppgiven inkomst och bara: "Öhh, öhh, alltså vi vet inte riktigt hur vi ska kolla, hur kan vi vara säkra på att du.."
De begär in de som de vill ha för att göra sin bedömning. Så kör på!