Jag slog upp varg på viltskadecenters hemsida och där står som följer:
Varg
Antal vargar i Skandinavien (Sverige och Norge): Utifrån preliminära inventeringsresultat bedöms antalet föryngringar (valpkullar) ha ägt rum i sammanlagt 25 revir belägna helt i Sverige, samt i 3 revir belägna tvärs över riksgränsen mellan Sverige och Norge. Utöver dessa 28 valpkullar har föryngring säkerställts i 3 revir belägna på norskt territorium.
Läs mer: Inventeringsrapporter
Utbredning: Vargen finns i Mellansverige, med tätast koncentration i Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborgs län.
Riksdagens nationella mål: Ett etappmål på 20 föryngringar per år, eller cirka 200 individer. Målet för stammens utbredning är att den på naturlig väg sprider sig över landet, men att föryngringar i renskötselområdet begränsas till områden utanför de så kallade året-runt-markerna.
Läs mer: Riksdagens mål för rovdjursstammarna
Hotkategori: Akut hotad
Du tycker alltså att jakt/utrotning är ett bra sätt att uppnå målet på 20 föryngringar/200individer per år, av en art som är :
Hotkategori: Akut hotad
Nu börjar vi närma oss den disneyfierade veganterminologin som vi hade första gången.
Är det jobbigt att diskutera reglerad jakt, så kan man kalla det UTROTNING!!!!!111!!11!! eller SLAKT!!!1111!!!!
Om du bemödar dig med att kolla tidigare i tråden och lite allmän fakta om de aktuella vargarna, så kommer du att se att de stora problemen är acceptansen för varg bland lokalbefolkning (vilka ibland benämns som "blodtörstiga varjvalpsslaktare) och inavelsgraden.
Ju fortare stammen växer, ju fortare ökar inavelsgraden.
Ju fortare stammen växer, ju lägre blir tolleransen.
Ju fler vargar vi har av den utrotningshotade stammen, ju fler nya, ickebesläktade individer måste tillföras för att göra märkbar nytta.
Ju fler nya individer som införs, ju större risk att dessa startar en ny population, vilket inte räddar den utrotningshotade stammen utan bara flyttar en livskraftig stam till ett nytt område.
Jakt är ett utomordentligt redskap för att styra en population, helt enkelt därför att man vet inavelsgraden inom de specefika reviren och därför kan inrikta sig på de mest inavlade (eller i detta fallet - undvika de revir som är minst inavlade).
De minst skygga individerna löper störst risk att skjutas.
Ett intressant åskådliggörande av detta är att det är väldigt vanligt med älgolyckor i Sverige, men ovanligt i öststaterna.
Vill man se älg i Sverige, så är det enklaste att köra ut med bilen på en skogsväg och spana.
I öststaterna går man till fots.
Skillnaden är att vi i Sverige icke jagar från bil.
Det intressantaste i den statistiken var att
8% av alla aktiva jakthundar dog, wtf?
Verkar inte som jägare är bra hussar och mattar
100% av mina hundar dör.
Förr eller senare.
Åsså lite klipp och klistra, så att ni inte tröttnar på debatten:
"Idag finns i Sverige 212 arter som är mer hotade än vargen och 633 som är lika hotade. Vargen är dessutom ett av de vanligaste landlevande rovdjuren i världen. Men naturvårdsorganisationerna står inte på barrikaderna för svartråttan, eller lökgrodan. Det ger väl inget klirr i kassan såsom vargar och andra rovdjur.
- Det är beklagligt att Svenska naturskyddsförening och nu även WWF prioriterar kortsiktig ekonomisk vinning framför en fungerande förvaltning, fortsätterTorbjörn Lövbom.
Istället har naturvårdsorganisationerna bidragit till att byråkrater i Bryssel får bestämma hur många vargar och björnar de boende på landsbygden ska leva med."