Alla populationer av djur under 5000 individer får problem med inavel. Är populationen nere på under 500 djur så är möjligheterna på sikt att klara sjukdomar mycket små. Under 500 djur så är en stam klart utrotningshotad, enligt alla sätt att mäta.
Vi har ungefär 100 djur i norden och regeringen tillåter en skyddsjakt som de har totalt tappat kontrollen över...
De hade lika gärna kunnat skjuta av allihopa för detta finns det stor risk att vargstammen inte klarar på några decennier.
De hade mer rakryggat kunnat säga att vi ska utrota vargen igen, för det är sannolikt effekten på sikt.
Nja.
En "normal" vargstam tål/behöver en avskjutning av cirka 25% för att hållas konstant.
En liten stam (som den svenska) är naturligtvis mycket känsligare för andra faktorer, vilket gör att man får vara försiktig med uttaget.
Mao: 25% är ingen fara, men 25% avskjutning tillsammans med sjukdom eller inavelsdepression kan ställa till stor skada.
Reproduktiontakten är ganska snabb hos vargar (hunddjur öht.).
Egentligen är det fel att tala om en svensk stam.
Vargen är vandringsbenägen och bryr sig inte om landsgränser.
Dock är inte den nordiska vargstammen så imponerande heller.
Men den fylls på österifrån.
Klippt och klistrat:
Balansgång om antal vargar
Naturvårdsverkets uppdrag från riksdagen är att balansera stammen på max 210 individer samtidigt som 20 kullar ska födas årligen. Vid den senaste inventeringen i vintras fanns mellan 182 och 217 vargar i Sverige. I Sverige och Norge var det totalt mellan 213 och 252 djur. Sedan dess har nya kullar fötts.
– Det är en balansgång att bedöma hur stor licensjakten ska vara utan att hota stammens fortlevnad. Vi kan inte tillåta alltför stor licensjakt eftersom vi behöver ha utrymme för skyddsjakt på vargar som orsakar skador på tamdjur. Sedan 1 mars har fem vargar fällts vid skyddsjakt, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.
Naturvårdsverkets överväganden har resulterat i beslutet att totalt 27 vargar får fällas i licensjakten. Vargforskarna i Skandulv har bedömt att mellan 30 och 48 vargar bör fällas vid skydds- och licensjakt för att uppnå riksdagens målsättningar för vargstammen.
Jakttiden är 2 januari– 15 februari och jakten avlyses när tilldelningen i ett län eller del av län är fylld. Med den jakttiden bedömer Naturvårdsverket att årsungar klarar sig även om föräldradjuren fälls.
Tilldelningen län för län
Licensjakten tillåts i de fem län där det finns reproducerande stam av varg, dvs. där det har fötts kullar varje år de senaste tre åren. Fördelningen per län baseras på hur vargstammen är spridd i landet. Det innebär cirka en tredjedel av tilldelningen till Värmland och Dalarna med nio vargar var. En niondel – tre vargar per län – tilldelas Västra Götaland, Örebro och Gävleborgs län.
– Det är viktigt att värna de östliga vargar som under senare år kommit in i Sverige och Norge och även att värna deras avkomma. Därför tillåts ingen jakt i och kring Galvenreviret i Gävleborgs län. Vi uppmanar alla jägare att inte fälla sändarmärkta vargar, eftersom några av de östliga kan vara på vandring, säger Susanna Löfgren.
Naturvårdsverket har i stort följt länsstyrelsernas förslag till fördelning, utom för Västra Götalands län. Länsstyrelsen föreslog att i första hand skulle alla vargarna i ett av reviren, Kroppefjäll, tas bort.
– Det är minst sex vargar i Kroppefjällsreviret och Naturvårdsverket bedömer att den avskjutningen skulle bli alltför stor med hänsyn till vargstammens antal och utbredning, säger Susanna Löfgren.
Villkor för kontrollerad jakt
Regeringen har beslutat att alla som vill delta i licensjakten ska vara registrerade särskilt för detta i Jaktregistret. En jaktledare ska utses för jakten i förväg.
– Jaktledaren ska rapportera fälld varg till länsstyrelsen inom en timme. Jaktledaren måste hålla sig à jour med hur många vargar som fällts i länet eller området varje timme, säger Susanna Löfgren.
Skottplatsen ska besiktigas inom 24 timmar av länsstyrelsens besiktningsmän. Jakträttshavaren får behålla skinnet, men ska lämna över resten av kroppen till besiktningsmannen som skickar det vidare till Statens veterinärmedicinska anstalt. Där undersöks alla vargar som hittas döda eller fälls under jakt.