Jag argumenterar absolut inte att man ska strunta i underhåll. Tvärtom så måste underhåll skötas. Men tidpunkten måste ändras och även vara flexibel. Jag argumenterar för att man numera måste sköta underhållet utan skygglappar. Politiken har gjort att det snart inte finns någon produktion kvar alls i södra delen av Sverige.
För när (den lilla) kärnkraften som är kvar tar ner produktionen slår det ännu hårdare mot nätet, dels för att man då belastar det redan (över)belastade kablaget norrifrån, dels för att man inte har tillräckligt mycket frekvensreglering kvar regionalt.
Min argumentation är således att vi befinner oss i en annan situation än för säg 20 år sen. Då kunde kärnkraften stänga ner för helgen/veckan/månaden och gå och såsa/klia sig i naveln hur man ville. För allt funkade typ ändå. Det kan man inte längre, utan behöver mycket mer koordinera med de andra regionala kraftverken för att säkerställa stabiliteten i nätet. Orättvist? Fel? För jävligt? Ja. Men det förminskar inte det faktum att det måste göras ändå.
Det är ju lite där problemet kommer.
Ett kärnkraftverk behöver ett driftstopp för service och underhåll en gång om året. Beroende på vad man ska göra så blir det stoppet mellan 1 vecka och 1 månad. Det borde planeras in så det inte infaller under vintern.
I södra Sverige finns Oskarshamn och Ringhals (egentligen ligger alla kraftverk i södra Sverige eftersom även Forsmark ligger i södra halvan av Sverige men ur elhänseende räknas det inte dit)
Oskarshamn har stängt 2 av sina 3 reaktorer. Barsebäck är helt nedstängd. Tidigare hade vi Oskarshamn (3 reaktorer), Ringhals (3 reaktorer) och Barsebäck (2 reaktorer). Dvs tidigare hade vi i södra Sverige 8 reaktorer. Om en behövde vara nere för Service så hade vi fortfarande 7 kvar som producerade el.
Eftersom man har skruvat upp effekten på befintliga reaktorer och stängt ner några så har vi idag istället Oskarshamn (1 reaktor) och Ringhals (3 reaktorer) dvs 4 reaktorer totalt.
På grund av att man har skruvat upp effekten och därigenom har nästan samma effekt men på färre reaktorer så innebär det att om en reaktor i södra Sverige behöver service så faller 25% av produktionen bort istället för drygt 12 procent som det var tidigare.
Dessutom har vi mindre total effekt kärnkraft i södra Sverige eftersom Forsmark står för en högre andel av kärnkraftsproduktionen jämfört med tidigare. Dvs redan utan någon reaktor i service så har södra Sverige mindre tillgång till el än tidigare om det inte samtidigt blåser mycket.
Elförsörjningen i Södra Sverige är Kärnkraft och Vind/sol. (I alla fall om man inte räknar med att köra kol och oljekraftverk vilket vi inte har i några betydande mängder). Det betyder att om man ska ta ner en reaktor så försvinner 25% av produktionskapaciteten och så är det. Räcker inte överföringen till från norra Sverige så blir det jobbigt. Det är inte konstigare än så.
Vad gäller att man ska samordna med andra regionala kraftverk är dumheter. Du kan inte samordna med vindkraft. Blåser det så blåser det.
Det är dessutom så att kärnkraft inte är så bra för frekvensreglering om transienterna är korta vilket dom kan bli för vindkraft. Det går visserligen att ganska snabbt öka eller sänka produktionen om man vill men tyvärr så sliter det rätt hårt på reaktorn.
Dvs med en ökad mängd vindkraft som måste kärnkraften reglera mer och då ökar slitaget och därigenom underhållsbehovet på reaktorerna. En ekvation som man snabbt ser att det inte går ihop.
Om man antar att man har 4 reaktorer som behöver underhåll och det råkar vara så att samtliga (på grund av att dom måste reglera variationer från vindkraften) har ett stort underhållsbehov så innebär det att det med 4 reaktorer i södra Sverige blir 4 månader när man har tappat 25% av kapaciteten.
Att försöka hävda att dom måste göra stoppen kortare funkar inte riktigt. Det tar helt enkelt tid att göra vissa saker i en reaktor. Det går inte att bara snabba på. Att man skulle kunna lösa 1 månads servicejobb på 1 dag är önsketänkande och tyvärr måste man i det fallet anpassa sig till verkligheten.
Det är fortfarande så att situationen vi har idag är ett resultat av politikers beslut. Framför allt är det Miljöpartiet som är pådrivande i frågan och dom har tyvärr inte kompetensen att bedöma resultatet av sina beslut.