Studenter byggde solcellsbil – körde 1000 km utan laddstopp
2022-12-29 14:14
De australienska studenterna körde sin soldrivna elbil 1000 km utan ett enda laddstopp på mindre än tolv timmar. Hemligheten bakom det nya världsrekordet? Låg vikt, lågt luftmotstånd och otroligt låg rullfriktion.
Den soldrivna elbilen Sunswift 7 har designats och byggts av en grupp studenter vid UNSW, University of New South Wales, i Australien.
Teamet har lyckats sätta ett nytt världsrekord genom att hålla en snitthastighet på närmare 85 km/h och köra 1000 km strax under tolv timmar.
Rekordfordonet är täckt av solpaneler och har ett litet batteri. Konstruktionen består till stora delar av kolfiber och bilen har varken luftkonditionering, ABS-bromsar, krockkuddar eller vindrutetorkare. Allt för att minska vikten till strax under 500 kg.
Studenterna har lagt mycket möda på aerodynamiken och lyckades sänka luftmotståndskoefficienten (cd-värdet) till 0,095, att jämföra med runt 0,20 för de “halaste” produktionsbilarna på marknaden. De finslipade designen 57 gånger innan de hittade den rätta formen som minimerade luftmotståndet samtidigt som både förare och solpaneler fick plats. Solpanelerna fick dessutom inte böjas för mycket. Sunswift 7 har även otroligt låg rullfriktion, enligt teamet, som uppger att de arbetat mycket med hjullagren.
– Väldigt lågt rullmotstånd och väldigt låg luftmotstånd är det som gör den här bilen så effektiv, sammanfattar professor Richard Hopkins på UNSW,
i ett uttalande.
Rekordkörningen gjordes på en testbana och bjöd på viss dramatik. Ett problem med batteristyrningen gjorde att bilen stannade helt vid ett tillfälle. Enligt reglerna fick fordonet inte stå still längre än 15 minuter åt gången – och först efter 14 minuter och 52 sekunder lyckades studenterna lösa problemet och få tillbaka bilen på banan igen. I övrigt stannade fordonet några gånger för att byta förare och en gång för ett däckbyte efter en punktering.
Bilen drog endast 3,8 kWh per 100 km under rekordet. En normal elbil förbrukar runt 20 kWh per 100 km.