Alla glada! Här har ni lite att rädda miljön med...kossor! Ja, nöt står för en enorm del i vår globala uppvärmning (genom att andas och skita). Exakt hur mycket i procent är jag säker på att någon av er vet, inte jag.
Några länkar med läsning och ett urklipp:
"Om man räknar med utsläpp från markanvändning och förändringar av markanvändning, står boskapssektorn för nio procent av den koldioxid som kommer från människorelaterade aktiviter, men utsläppen från boskapen producerar en mycket större andel av giftigare växthusgaser. Den står för 65 procent av den människorelaterade produktionen av dikväveoxid, vilket har 296 gånger högre global värme potential än koldioxid. Det mesta av denna gas kommer från boskapsgödsel.
Boskapssektorn står också för 37 procent av all människoframkallad metangas. Detta är 23 gånger mer värmeframkallande än koldioxid och produceras till stor del av matspjälkningssystemet hos idisslare. Den svarar dessutom för 64 procent av ammoniak, vilket är en höggradigt bidragande faktor till surt regn.
Det framgår av rapporten att boskapssektorn använder 30 procent av jordens totala landyta, mestadels som permanent betesmark men detta inkluderar också 33 procent av den globalt odlingsbara jord som används för att producera boskapsfoder. Eftersom skogar skövlas för att skapa ny betesmark är det en bidragande motor till den globala skogsskövlingen, framförallt i Latinamerika där exempelvis 70 procent av tidigare skogsmark har omvandlats till betesmark."
http://www.icakuriren.se/ArticlePag...160341_Icak883/20070220160341_Icak883.dbp.asp (Står "2005" på ett ställe, ska vara "2050")
http://www.faonorden.se/start.asp?sida=8530
En liten parantes på ovan med betesmarker istället för skog. Skog "renar" luften från koldioxid och producerar syre.