När det då gäller dyra armbandsur:
En sak man då måste börja med att fråga sig är vad som är dyrt. Är en t.ex.
Archimede Pilot som kostar 3900kr dyr? Den är ju dyrare än de flesta klockor som säljs på Ur & Penn, men billigare än det mesta hos de snofsiga urhandlarna på finagatan.
Det beror nog lite på personliga referensramar om vad man anser är dyrt. Och vad man väljer att räkna som dyrt i förhållande till vad man får för pengarna. Den klockan är inte tio gånger på att visa tiden än ett namnlöst quartz-ur för 390kr. Den är nog inte heller en tiondel så bra på att visa tiden som en Rolex Perpetual för 39000kr. För det är ju tidsvisning, på ett eller annat sätt, som är en av armbandsurets traditionellt sett huvudsakliga uppgifter. Så vad mer än tidsvisningen är det man får för sina surt förvärvade slantar?
En sak som ofrånkomligen kostar en hel del slantar är ju varumärket. Hade det inte stått Rolex och varit en liten krona på urtavlan på en Submariner så hade den inte kostat lika mycket som om det stått Pelle. Då hade den nog inte ens kostat hälften så mycket, eller knappt ens en fjärdedel. Även om det hade varit samma klocka i övrigt.
Vart klockan är tillverkad påverkar priset i viss utsträckning. När det gäller armbandsur som kostar genomsnittliga månadslöner eller mer så tillverkas många av de i Europa. Sedan tillverkas det dyrare armbandsur till viss del även i andra delar av världen. Men de flesta stora dyra tillverkarna finns i Europa i allmänhet, och Schweiz i synnerhet.
Så, det var väl de tråkiga delarna. Nu kommer vi till det roliga istället.
Material och ytbehandling kostar en del pengar. Platina och guld är dyrare än rostfritt, som i sin tur är dyrare än plast eller illa utförd kromning av någon skräpmetall. Fast nu är det ju inte alltid så enkelt att klockor i guld och platina är dyrare än alla andra, det finns riktigt dyra armbands ur i rostfritt eller med gummidetaljer också.
Urverket brukar kunna styra priset. Ett mekaniskt urverk ger ofta en dyrare klocka än ett quartz-verk. Med undantag för att t.ex. en Omega Seamaster Professional Quartz är dyrare än en mekanisk rysk klocka. Men precisionen på tidsvisningen brukar kosta pengar, t.ex. om klockan är en COSC-certifierad kronometer så brukar den bli dyrare än om den inte är det.
Tillverkar klocktillverkaren sina egna urverk brukar klockorna bli dyrare än om de köper urverken från någon annan tillverkare. Den Archimede som nämns ovan har t.ex. ett urverk från ETA medan Rolex som också nämns tillverkar egna urverk. Även denna ”regel” finns det undantag från då det finns tillverkare som säljer klockor med urverk tillverkade in-house billigare än tillverkare som använder modifierade ETA-urverk.
Komplikationer brukar kunna driva upp priserna. En komplikation är när klockan göra något extra, som t.ex. funktioner för minutrepetition, evighetskalender, månfasvisning, tourbillon etc. Kombinerar den flera olika komplikationer blir det ännu dyrare. Vissa komplikationer ger alltid svindyra klockor, som tourbillon. Har komplikationerna hög precision på det de gör driver det också upp priset. T.ex. så kan vi säga att en klocka med månfasvisning som det är ganska okej precision på kanske visar fel med en dag per år, om då någon tillverkar en klocka med en månfasvisning som visar fel med en dag på 123år så är det ju inte något som är negativt för värdet.
Hur en klocka tillverkas och slutresultatet när den lämnar fabriken styr priset. Om klockan är hastigt och lustigt ihoplimmad av lågbildad arbetskraft i Sydostasien så blir den billigare än om en urmakarmästare i det oberoende alplandet varsamt har plockat ihop den bit för bit under en veckas tid. Därtill kommer saker som att den dyrare klockan kanske har ett mera rikt utsmyckat urverk
Hur ovanlig klockan är avgör också priset. Inte bara på en begagnad klocka. Utan även en ny. Är det en modell som Seiko tillverkar 5000000 exemplar av per år och har gjort det de senaste tio åren så kostar den garanterat mindre än om någon välkänd firma i Schweiz tar fram tre prototyper av någon ny modell innan de skrotar den idén.
Det är egentligen svårt att räkna upp exakt allt som gör en klocka dyrare än en annan. Ibland kan man till och med klia sig i huvudet när man har alla parametrarna och undra vad det var som gjorde den dyrare klockan så dyr.
Men armbandsur är ju lite som motorcyklar. Något som man bäst köper med hjärtat och inte med hjärnan. Nu senast tyckte mitt hjärta det skulle beställas ett par natoband.
Ja, jag vet att jag inte varit fullständigt klocknördig i det här inlägget. Men om jag exempelvis hade använt ordet ”kaliber” istället för urverk så hade nog knappt jag själv hängt med i svängarna.