Bostadshus är ”konsument”, offentliga verksamheter är däremot hanterade i planerna.
Om utrymning skulle behöva ske så är det som vid brand, inga konstigheter.
Nu gör du en sån där extrem förenkling igen, så att det inte ska behöva bli jobbigt på något sätt.
Flerfamiljshus kan vara både offentligt och privat ägda, och har i normalfallet hiss. Om strömmen bryts så kommer hissen att sluta fungera. Vilket innebär att personer som har fysiska funktionsvariationer, halta, lytta och övriga krymplingar, hamnar i husarrest. Om dom är hemma vill säga, annars blir dom utelåsta från sitt hem. Alternativen vid tex sjukvårdsbesök, tandläkare eller annat är då att antingen åka någon timme för tidigt, innan strömmen bryts eller boka om, vilket kanske tom kostar straffavgift beroende på framförhållningen med strömavbrottet. Menar du då att räddningstjänsten ska åka runt och bära ut alla som är i behov av hiss istället? Eller ta alla barnfamiljer som ska till dagis, ungefär då när strömmen stängs av, för att klara peaken när allt startar upp? Kommer räddningstjänsten och bär ner barn och barnvagnar också?
Det finns många planer, organisationer och verksamheter som inte solar sig i det offentliga ljuset i Sverige, från beredskapsplaner till Stay behind och internationella samarbeten. Nato är ett lysande exempel, det var inget Maggan och Hultis kom på en regnig förmiddag i brist på annat att slå ihjäl tiden med, det är resultatet av ett samarbete sen 70-80 år tillbaka, först med västmakterna och våra grannländer, sedan även med Nato mfl.
Så det kan mycket väl finnas planer för det här, planerade sen långt innan någon politiker började prata om det i TV. Det kanske är ett resultat av kalla kriget eller bränslekriserna, eller något man har tagit fram under senare år, och i skymundan lagt enorma resurser på. Så den dagen det behövs kommer det kanske gå fantastiskt bra, och alla blir glada, nöjda och tacksamma.
Eller, så är det något man i panik har börjat slänga sig med, för att med hot tvinga svensken till att förbruka mindre el, inget man egentligen har tänkt använda sig av. Men, nu har man öppnat Pandoras box, nu har man sagt sig ha ett verktyg för att rädda helheten, på några områdens bekostnad då och då. Nu börjar det nypa lite i magen, tänk om dom faktiskt stänger av strömmen, utan att egentligen förstå allt som händer?
Det finns tusentals variabler och olika faktorer som påverkar, och jag har full förståelse för att det är extremt komplext, även för experterna på området, och någonstans måste man dra gränsen. Jag har aldrig sett handikappanpassade skyddsrum, vare sig med hiss ner eller handikapptoa, låga trösklar eller ens med barnvagnsparkering. Blev det krig, då räknade man med att föräldrar bar barn och övriga blev nog kalkylerade offer.
Men det fungerar inte i fred, när staten stänger av strömmen för att man inte har klarat att möta upp de behov som finns, bland annat genom nerläggning och bland annat genom export. Att inte kunna jobba hemifrån är jobbigt, men lösbart. Att hissar i bostadshus slutar fungera är riktigt jävla dåligt, Men det finns värre saker. Mamma bor i hus, och har ett trygghetslarm hon har fått av hemtjänsten, som kommunicerar via hennes bredband. Stänger man av strömmen, då försvinner också hennes trygghetslarm. Hade det varit GSM-baserat hade det funkat 1h till, och med avbrott på 2h... Vet planerarna om det, så att hennes hus blir undantaget?
Har man tänkt på det här? Att äldre, krymplingar mm är med i kalkylen, att man struntar i dom, beräknat svinn? Eller har man likt reduktionsplikten, där man både vill minska inblandningen OCH ta straffet från EU, och låta oss betala det, dvs sämre för miljön och samma utgift förr oss, slängt sig med något man inte överhuvudtaget har tänkt igenom och satt sig in i?
Sen är jag fullkomligt övertygad om att vissa enskilda organisationer, både offentliga och privata, kommuner och företag, har gjort läxan och har planer för både det här och andra händelser som kan påverka verksamheten, och kanske tom gjort investeringar för att minska påverkan. Men det gäller inte alla, och inte samhället i stort.