Hur ser det ut map vaccinerade/ovaccinerade utan underliggande sjukdomar och intensivvård? Finns sådan data?
View attachment 466408
Finns det inte ett glapp här?
Om man insjuknar mer än 21 dagar efter första dosen så räknas man som vadå? Man uppfyller väl inte något av kriterierna då?
Ja. Det finns ett glapp. Anledningen är att för att säkerställa att man får korrekta data så väljer man grupperna så att man får en grupp som man vet har full vaccination och fått full effekt av vaccinet och en grupp så att man vet att dom ännu inte har fått någon effekt av eventuellt vaccin.
Anledningen är att dom i mitten är osäkra med avseende på immunitet och därmed gör statistiken mindre säker. 21 dagar efter den första vaccinationen så har man fått ett visst skydd och det gäller fram till 14 dagar efter andra dosen. Däremellan så har man bara ett partiellt skydd och det varierar dessutom troligen en hel del över tid och mellan personer vilket innebär att man inte utan vidare kan klumpa ihop dom på det sättet då det inte är en homogen grupp. För att utreda vilket skydd man har under olika faser av vaccinationen så behöver man mycket mer detaljerad statistik och betydligt knepigare beräkningar så den är oerhört mycket svårare att dra slutsatser ifrån. Om det ens finns så detaljerad statistik framtagen.
Det är en relativt vanlig metod för att kunna värdera risker av olika faktorer. Om man exempelvis vill veta om övervikt är ett hälsoproblem så väljer man ju ut två grupper. En grupp som är normalviktiga och en grupp som har rejäl övervikt. Då har man två grupper med helt olika förutsättningar. Skulle man blanda in alla med BMI (BMI är för övrigt egentligen värdelöst för att mäta övervikt) som har över 25 så innebär det ju att om man har 25,1 i BMI så skulle man klassas in i den överviktiga gruppen men en så liten ökning har förmodligen extremt liten påverkan på riskerna och det skulle göra det svårare att dra slutsatser.
Man kan förvisso även där ta med alla och göra statistik utifrån det men det kräver betydligt mer avancerade beräkningar och statistiska metoder vilket gör det avsevärt dyrare att få fram resultaten. Å andra sidan så kan man i en sådan noggrann undersökning kanske få fram om det finns en särskilld brytpunkt där risken kraftigt ökar eller minskar.
Så att man valt två grupper med vaccinationsstatus där det finns ett glapp emellan är helt enkelt för att det är enklare att se vad effekten är och det är bättre att få fram ett korrekt resultat fort än att göra den mer avancerade analysen och därmed inte få fram ett resultat alls lika fort.