Har Sverige en bostadsbubbla? Svaret beror på vem man frågar och det finns ingen som kan ge ett exakt svar. Här listar DN några av de vanligaste argumenten för och emot en bostadsbubbla.
Den gängse definitionen av en bubbla är att priset på en tillgång, i det här fallet bostäder, stiger till nivåer som är långsiktigt ohållbar. Och gärna att prisökningen har pågått under lång tid.
Läs också: Fler experter varnar för bostadsbubbla
Svårigheten ligger i att bestämma vad som är ”långsiktigt ohållbar” och ”under lång tid”. Det är det som gör att ingen kan med säkerhet kan säga om det finns en bubbla eller inte – innan den spricker, vill säga.
Här listar vi några av de vanliga argumenten och motargumenten
Det finns fundamentala faktorer som förklarar prisökningen. Hit hör stigande inkomster, inflyttning till städerna, låga räntor och ett lågt bostadsbyggande.
Motargument: Det må vara sant att det finns fundamentala faktorer som lett fram till dagens situation. Men dessa kan ändras. Om räntorna stiger till mer normala nivåer 5-7 procent, kommer vissa att sälja, men långt fler kommer att minska sin konsumtion. Det kan i sin tur leda till en lågkonjunktur.
Visst har hushållens skulder stigit, men det har också värdet av deras tillgångar. Ett genomsnittligt hushålls skulder är bara en femtedel av tillgångarnas värde, enligt SEB:s Sparbarometer.
Motargument: Tillgångars värde förändras, men utan amorteringar kvarstår skulderna. Ett rejält fall i bostadspriserna kommer att öka skuldens storlek i förhållande till tillgångarna, vilket sannolikt leder till minskat utrymme för konsumtionsutrymme.
Sparandet är högt, högre än någonsin. Det ger hushållen motståndskraft om det skulle komma ett fall i bostadspriserna.
Motargument: Ja sparandet är högt. Men amorteringar är en form av sparande och om priserna faller kan många tänkas öka sina amorteringar. Resultat: minskat utrymme för konsumtion.
De flesta köper inte en bostad för att de spekulerar i fortsatta prisuppgångar. De köper för att ha någonstans att bo.
Motargument: Mäklare och byggföretag vittnar nu om ett ökat inslag av ren spekulation. Spekulanterna köper in sig i byggprojekt, utan att ha för syfte att bo där när bygget står klart. De säljer omedelbart för att ta hem en vinst på stigande bostadspriser.
Det här är bara några argument för och emot att Sverige har en bostadsbubbla. Argumenten väger tungt och det finns namnkunniga experter på båda sidor.
Det är också deras argument som ska ligga till grund för allmänheten. Inte undra på då att den är förvirrad. Enligt en ny undersökning som statliga SBAB gjort vet var tionde man och var femte kvinna, inte ens vad en bostadsbubbla är.
Tolkningen hos de som tror sig veta något om fenomenet är skiftande.
En fjärdedel, 25 procent av de tillfrågade i SBAB:s undersökning, hävdar att en bubbla infinner sig då det ”finns en övertro” på en prisuppgång på bostadsmarknaden.
Enligt 20 procent av de svarande ligger förklaringen att priserna stiger utan naturlig förklaring och nästan lika många, 18 procent, anser att bostadspriserna måste ha stigit med mer än 100 procent de senaste tio åren.
Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB, betonar att SBAB inte är ute efter något ”rätt eller fel”. Snarare kan den pågående diskussionen om bostadsbubblan leda till oro, men det är inte helt klart varför man är orolig, konstaterar hon.
– Om man inte ens vet vad en bostadsbubbla är, blir det svårt att tillgodogöra sig informationen som för närvarande flitigt diskuteras i medier, säger hon.
http://www.dn.se/ekonomi/for-och-emot-en-bostadsbubbla/