Nu när alla ändå är samlade
..
Jag tolkar den inledningen som att du önskar svar från oss alla. Jag har dock inga bra råd, allt som tycks gälla för tillfället är att hoppa från tuva till tuva. När allt är som dystrast pumpas det in massor av nya pengar från centralbanker och man har sparkat olyckan ytterligare en tid framåt i tiden men grundproblemet, skuldbördan har inte försvunnit. Tvärtom så ökar skuldbördan hela tiden. Skuldbördan gör hela ekonomin allt mer instabil.
Så länge centralbanker och regeringar inte önskar inflation så kommer vi inte få det för med den skuldbörda vi har idag så blir även mycket små räntehöjningar kraftfulla bromsar mot inflationen. Riksbankerna har alltså väldigt lätt att bromsa inflationen idag.
Kanske tippar vi den här gången över i deflation istället? Riksbankerna kan inte sänka räntorna mycket mer än vad de är nere på idag och därmed har världens riksbanker nu svårt att hindra deflation.
En reglertekniker skulle säga att aktuatorn saturerat.
Det är förvisso inte helt sant för om politikerna väljer att tex skicka en check på 50000 kr till varenda invånare i landet så skulle nog en deflation snabbt vara bortblåst. Det ligger dock utanför riksbankernas räckvidd. Eller rent hypotetiskt kan man ju tänka sig en minusränta till de som lånar pengar. Det skulle väl iofs inte öka inflationen nämnvärt. Tror bara det skulle öka bostadslånen och blåsa upp bostadsmarknaden ytterligare en bit.
Dow Jones slog nyss nytt all time high, inte så konstig med nya qe-stödpengar inpumpade på marknaden men får vi någon tillväxt? Tittar man på råvarumarknaden så tyder inget på en ökad efterfrågan av råvaror och därmed har vi knappast någon efterfrågan på konsumtionsvaror heller.
Tillväxt har vi för övrigt knappast haft på flera decennier, om man räknar bort den tillväxt som skapats med lånade pengar. Vi i väst har ökat våra skulder men tillväxten landade i asien.
Företagsobligationer kan ju vara ett alternativ men brakar det ihop så vill man knappast ligga med såna heller. Och om räntorna drar upp gör man ju också en kortsiktig förlust... Tar man dom via fond så får man dessutom en ganska bra riskspridning så det är nog ändå det minst dåliga alternativet jag skulle ge någon idag.
Dom förmögna har ofta spridit sina risker blandat aktier, obligationer, skog, guld mm och i tider som dessa är det nog det bästa och sedan regelbundet balansera om. På det viset kommer man med automatik köpa på sig sånt som går ner samt sälja av sånt som går upp. Liksom automatiskt Köpa billigt sälja dyrt och samtidigt ändå bevara en säker förmögenhet.
http://www.di.se/artiklar/2012/11/26/sa-placerar-du-som-en-kackerlacka/?flik=
Ganska genialt i all sin enkelhet.