Ser att de billigare (som Biltemas) enbart indikerar om bromsvätskan är inom toleransen eller inte. Det är iofs användbart, men helst hade man ju velat se det aktuella värdet för att få en uppfattning om vätskan är i princip som ny eller på gränsen till att behöva bytas, för att kunna planera därefter. Sådana mer avancerade testare verkar dock kosta flera tusen och det är lite svårt att motivera.
Om man har möjlighet att värma bromsvätskan (tillgång till spis t.ex.) så räcker det med termoelement thermocouple och en känslig multimeter för att mäta kokpunkten. Och det är ju den som är intressant, kokpunkten.
I många multimetrar ingår termoelement för temperaturmätning, tex i min UNI-T UT58B
Man behöver
This document provides reference tables for Type J thermocouples. It specifies the maximum temperature range of -200 to 1250°C for the thermocouple and extension grade. It lists limits of error as 2.2°C or 0.75% above 0°C and 2.2°C or 2.0% below 0°C. The tables give the thermoelectric voltage in...
www.scribd.com
Första steget är att kontrollera 0°C i en termos med vatten och isbitar
Andra steget är att kontrollera 100°C i en kastrull med kokande vatten. #
När man verifierat att det hela funkar som tänkt (vid 0°C och 100°C) är det bara värma bromsvätskan tills bromsvätskan börjar koka och se vid vilken temperatur kokning börjar.
Alternativt nöja sig med att bromsvätskan inte börjat koka vid t.ex. + 300C.
# det är nödvänsigt kontrollera funktionen för man får ju i praktiken TRE termoelement i serie. 1:a Ena kontakten i Multimetern, 2:a Mättermolementet och 3:e Andra kontakten i Multimetern. Och multimetern ska vara på en plats med samma temperatur hela tiden av det skälet.