Blir säkert så att det blir såna här utsprida i nätet.
Då slipper man förstärka stamnätet mellan få productionsiter och kan köra områden i ö drift vid störningar så iaf en del av landet fungerar
Elbolaget Ontario Power Generation satsar på att bygga Kanadas första kommersiella nätanslutna mini-reaktor. Målet är att en modulär kokvattenreaktor från GE Hitachi ska vara klar redan 2028.
www.nyteknik.se
Ja, det här är förmodligen det smartaste att satsa på inom rimlig närtid. Då kan man placera kraftverken nära där förbrukningen sker och man slipper bygga ut lika mycket överföringskapacitet, vilket är hiskeligt dyrt och tar evinnerlig tid. Dessutom skulle jag tro att det gör det lättare att balansera effekten i systemet och man gör det mindre störningskänslig.
Dessa reaktorer är ju tänkta att produceras i fabrik vilket underlättar såväl tillståndsprocesser liksom att få dem på plats betydligt snabbare.
Hörde nye energiministern säga sig vara öppen för dessa i radion i morse och då lät det som att regeringen alltid varit det. Det är ju helt enkelt inte sant och så lät det verkligen inte fram till alldeles nyligen. Att de sen styrts av miljöpartiet är en annan sak. Ledande miljöpartister har ju till och med öppet erkänt att det var en medveten strategi att indirekt och informellt skapa incitament för kraftbolagen att lägga ner kärnkraften.
Med MP ute ur regeringen tror jag nu S kommer känna trycket på sig att byta fot i frågan. Får man gissa att människor på partihögkvarteret panikartat springer i korridorerna, ropandes: "snabbt, kan någon ta fram siffror på hur stor andel av våra viktigaste väljare som har elavtal som är bundna kortare tid än fram till valdagen?".
Plan A blir en ny bred energiöverenskommelse över blockgränsen med en kombinerad satsning på vindkraft och SMR samt att man lite diskret kommer skapa förutsättningar för nuvarande reaktorer att drivas vidare.
Plan B blir en massiv satsning på riktade bidrag och subventioner till viktiga väljargrupper som kompenseras för ökade energikostnader.