Man behöver inte gå så långt från Sverige för att hitta andra alternativ än ångmaskiner och vattenkraft. Det här ett år gammalt...
Har man en elhoj eller elbil ansluten kan den kanske också användas som ackumulator...
Allt fler låter elbolagen utnyttja sitt hem som ellager. I takt med att en större del av elen produceras med sol- och vindkraft måste vi anpassa vår förbrukning efter vädret. Elbolagen tävlar om att komma ut på marknaden med lösningar som gör det möjligt att utnyttja hushållsel för att balansera elproduktionen.
....
- I ett eluppvärmt hem kan man köpa apparater som justerar bort elen från till exempel batterierna i rummet, golvvärmen i badrummet eller vattenboilern, säger Minna Näsman.
...
- Kunderna i Finland är ju vana vid att varmvattenberedarna går på klockan tio eller elva på kvällen. Fortum styr förbrukningen av varmvattenberedaren enligt elsystemets behov. I stället för att allt går på klockan tio så går beredaren på kanske klockan ett, tre och fyra, men ändå så att vattnet är varmt på morgonen när man vill duscha.
...
Också riktiga ackumulatorer behövs då allt fler försörjer sig med egen el
.....
Elbolagen satsar också på andra lösningar för att jämna ut variationen i elproduktion. Både Fortum och Helen har byggt ackumulatorcentraler. De består av samma typ av ackumulatorer som vanliga mobilackumulatorer, men de är större och kan kopplas ihop för att jämna ut variationerna i elproduktionen.
- Vi har ju ett stort ellager i Södervik i Helsingfors som är kopplat till vårt solkraftverk bredvid lagret. Det lagrar el som inte konsumeras i elnätet då solen skiner, säger Minna Näsman.
Hon påpekar att enskilda hushåll också kan köpa mindre ackumulatorer.
- Sedan kan man lagra elen från sina egna solpaneler på dagen och kanske använda den på kvällen när man vill diska eller göra något annat. Den privata ackumulatorn kan också fungera som ellager som balanserar elnätet om kunden vill. Allt fler skaffar ju till exempel solpaneler och försörjer sig i ökande grad med egen el. Det är ju den framtiden vi går mot.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018...er-for-vind-och-solenergi-elbolagen-tavlar-om
Visst. Optimalt sett så kan man styra elförbrukningen till tider när det finns el tillgängligt och man kan använda elbilar och annat för att buffra energi för att jämna ut sen ojämna tillverkningen av el som blir resultatet av solceller och vindkraft.
Men det bygger på en infrastruktur som inte finns på plats i Sverige och som det kommer att ta ett antal år innan man uppnått.
För att styrning av förbrukning skall kunna göras till tidpunkter när det finns elöverskott så krävs att vi har vitvaror och andra elförbrukare i våra hem som stödjer detta. Något som inte finns i någon nämnvärd utsträckning i Sverige. Innan detta är verklighet så måste en stor del av hushållen byta ut sina förbrukare och då inte byta till andra "dumma" förbrukare som inte går att styra på det sättet. Sett till att vissa av dom förbrukarna har en livslängd på 15-20 år och dom "smarta" varianterna är ytterst få och mycket dyrare så kommer det inte att vara verklighet förrän om väldigt många år.
Vad gäller möjlighet att använda elfordon för att buffra elenergi så kräver det dels att andelen elfordon blir betydligt fler. Dvs vi måste byta ut vår fordonspark mot elfordon vilket ju tar tid och det ännu idag är så att majoriteten av alla fordon som köps inte är elfordon eller laddhybrider. Dvs även den omställningen är ganska många år bort i tiden.
Och då har vi inte kommit till det faktum att efter att under ganska många år ägnat betydande resurser åt en ganska massiv utbyggnad av vindkraft och solkraft är uppe i att dessa energiformer idag står för ca 10% av vår produktion medan kärnkraften står för mellan 40-50% (Vi hade en topp under 2018 där kärnkraften stod för nästan 50% pga att den torra sommaren gjorde att vi inte kunde producera lika mycket vattenkraft) Normalt sett står kärnraften för ca 40%.
Dvs om man utgår ifrån att vi skulle ha tillräcklig möjlighet att buffra energi och styra förbrukning över dygnet (vilket troligen är minst 20 år bort) så skulle vi behöva på mycket kort tid bygga ut vind och solkraft med minst 4 ggr mer än vi lyckats med på dom senaste 20 åren. Det är en rätt svår ekvation att få ihop.
Dessutom tillkommer det faktum att vi då kommer att påverka ekologin. Vi har redan med den utbyggnad vi har idag sett att vindkraftverken påverkar habitat för vissa fågelarter med resultat att vissa fågelarter mer eller mindre försvunnit helt från Sverige. Dvs vindkraftverken förstör i sig miljön. (Förutsatt att man är så medveten att man inser att en förändring av ekologiska system är miljöförstöring)
Summa summarum. Vi kommer att ha mycket svårt att bygga ut vind och sol-kraften i den omfattning som skulle krävas utan omfattande påverkan på flora och artrikedom. Och det är i stort sett omöjligt att göra det på den tid som skulle krävas för att slippa förlänga livslängden för våra befintliga reaktorer.
Det schema som gäller för när man vill stänga ner kärnkraften går helt enkelt inte ihop med schemat för när vår elinfrastruktur i övrigt klarar av det. Det är den bistra sanningen oavsett om man på sikt vill komma till ett sådant läge.
Det är en sak att vilja något. En helt annan att ha en realistisk plan för hur man tar sig dit.