Så de kan krana ut än mer på den minskade förbrukningen. Nu har de fått smak på "övervinsterna". Äntligen har det fjantordet fått en reell betydelse.
En intäkt staten vant sig vid, behåller den. Har hitintills inte haft fel om det.
Jag både imponeras av och föraktar din okuvliga tilltro till stat och myndigheters påstått goda uppsåt.
Vad är du för en? Jag gissar att du är någon vi förmodligen känner till bakom nicket. En "tjenndis", typ. Att man vill vara anonym har jag all förståelse för. Det är jag helst också, men nyfiken är jag, det erkännes.
Eftersom priset på energi (inkl el) styrs av tillgång och efterfrågan så är det ju alltid en bra idé att minska på efterfrågan i första hand när priset går upp. Exempelvis en sänkning av hastigheten med 10 km/h kan ge 15% minskad förbrukning på en vanlig bil. Lätt förtjänta pengar.
Och det där med enkla penndrag finns naturligtvis inte, i så fall hade det ju hänt för länge sedan. Politiker är inte sadister, däremot måste de följa de regler de själva beslutat om.
Vi har likt de flesta länder tagit beslut om hur vi avser att minska de nationella utsläppen. Varje land har då gjort på olika sätt för att det skall bli både realistiskt och inte innebära nedläggning av industrier osv. I Sverige har man då bl.a. valt att öka reduktionsplikten - men inte att lägga ned stålindustrin som annars hade varit ett snabbt sätt att drastiskt minska fossila utsläpp i Sverige. Det finns ju massor av fler exempel men tar man bort en sak måste man ju lägga dit något annat lika mycket värt och det är ju där det börjar bli svårt på riktigt, vilket även den nya regeringen har insett.
När det kommer till elpriset så är det en mer komplicerad sak där priset handlas på en nordeuropeisk poolmarknad per dygn där produktionskostnaden för den sista kWh bestämmer priset för perioden. Behövs inte de sista kWh kan priset bli hälften eller tiondelen av det pris som det blir när absolut max kramas ut.
Till detta läggs skatter på både produktionen och överföringen samt moms i slutändan.
Därför vidhåller jag att populistiska utfästelser är dåliga, och de som blir offer för dem borde ha gjort en enkel faktakoll innan man röstar på grund av dem.
Goda uppsåt handlar det inte om. Det offentliga (stat, kommun osv) har enligt regeringsformen och övriga författningar getts ett stort antal uppdrag att lösa i samhället. För att detta skall ske under demokratiska former finns ett system med förtroendevalda politiker som styr både centralt och lokalt. Dessa politiker är du och jag - vissa kämpar sig in i regeringen, någon annan är revisorsuppleant i Bjurholms kommun och allt däremellan. Väldigt få har betalt för sitt engagemang utan det är oftast kommunalråden, riksdagsledamöterna och Regeringen.
Därför tycker jag att man skall spara på sitt förakt för politiker, generellt gör de så gott de kan och är de värdelösa så kan man rösta bort dem - så vettigt folk bör ställa upp som lokalpolitiker någon period i alla fall.
Tillbaka till energifrågan: Vi har ett krig i Europa där HELA Europas energisystem kommer att läggas om inom några år. Rysk gas fasas ut med enorma konsekvenser på kort sikt för hela EU men på lite längre sikt är det såklart bra. Men det innebär också att vi kommer att ha höga priser denna vinter och kanske även nästa vinter.
Bara Frankrike får fart på sin kärnkraft blir det bättre. Hälften står still och det är ett bortfall som också kraftigt påverkar priserna.
Så Ulf och Ebba har det inte så enkelt att förklara varför det som de sa innan valet inte stämde. Men det förstod väl alla ändå. Eller?