Raderad medlem 51742
Guest
Ja, håller med om i stort sett allt. Problemet är att vi i Sverige ofta varit så inskränkta i tron att det är vår halvsocialistiska samhällsmodell som är bäst för att åstadkomma allt det där och inte velat ta in att det finns andra sätt att lösa det som kan fungera bättre (och där är vi inne just på utformningen av systemen, jag menar inte avskaffandet av staten).Ja (och kanske lite nej också).
Det finns nog ganska god empiri kring vad som fungerar i stort. Utbildning, demokratisering, kapitalbildning, välfärd, forskning osv.
En fortsatt god upplevd välfärd även efter pension bidrar till stabilitet och begränsade befolkningsökningar. Exempelvis. Pensionssystemet handlar inte bara om hur stor konsumtion en pensionär skall ha utan om vilket samhälle människor förväntar sig.
Det man är oense om är snarare den exakta utformningen av tex skatte- och välfärdssystem, nivåer, incitament osv. Dessa ger dessutom olika resultat i olika samhällen beroende på en mängd faktorer. Incitament som fungerar i Sverige fungerar inte i Grekland. Och tvärtom.
Schweiz lyfts ibland fram som ett föregångsexempel, men jag tvivlar faktiskt på att de som gör det själva har bott i Schweiz särskilt länge (detsamma gäller för Norge eller valfritt annat land). Schweiz lider tex av enorma svårigheter att genomföra strukturförändringar och har en hög kostnadsnivå för "vanligt folk".
Det som ENKOMT avgör är faktiskt produktiviteten/capita och det finns många sätt att höja den, se bla empirin i början.
Dessutom har Sverige genom en lång rad mycket dåliga beslut under åren nu hamnat i ett läge där vi faktiskt tvingas förändra systemen ganska rejält på en del områden eftersom vi inte längre har ett val.
Men det är ett komplext system vi talar om. Det går inte att fullt ut förutse effekten av olika förändringar man gör. Därför behöver man till viss del prova sig fram, samtidigt som man kanske skall undvika att göra sig av med sådant som faktiskt fungerar rätt bra. Men vi behöver ha en ärlig diskussion om vad designkriterierna för systemet är, dvs vilket utfall det skall optimera för, annars kommer vi bara irra runt i blindo, ett steg framåt och två steg tillbaka.