Tittar man på specifikationerna är Zeekr 001 livsfarlig för väldigt många konkurrenter och prislappen gör det inte heller lättare för de etablerade. Ta bort Volvos varumärke ur köpekvationen och eldrivna XC40 och C40 är körda – om man inte nödvändigtvis måste ha en trängre suvkaross.
Argumentet om bättre framkomlighet som en hög suv bör ge – 21 cm – gäller inte om man väljer de fyrhjulsdrivna versionerna eftersom denna stora bil har 20,5 cm under karossen, när man ställt luftfjädringen på det högsta läget. Luftfjädring som Volvo- och Polestarköparna kan drömma om.
Snabbfakta Zeekr 001. 4,9 meter lång, 2 meter bred. 1,56 meter hög – det är ungefär 1,5 dm högre än Porsche Taycan, men de andra måtten är snarlika. Axelavståndet är som för så många andra elbilar 3 meter.
Två motoralternativ erbjuds. Bakhjulsdrift och 272 hk – för övrigt samma motor som kommer i Volvo EX30 och Polestar 4. I Performance-versionerna med 4WD får man 544 hk, vilket betyder att man sniffar på prestandan i Porsche Taycan GTS Sport Turismo (598 hk) som kostar mer än dubbla Zeekr 001-Performancepriset.
I Zeekr får man stå ut med att bli avhängd med 0,1 sekunder till 100 km/h: 3,8 sekunder mot 3,7 för Porschen. Å andra sidan får man med sig 539 liter bagage, mot Porschens 446 liter – och baksätet är rena drömmen.
Räckvidden är 62 mil för den bakhjulsdrivna och 59 mil med fyrhjulsdrift. Även dessa siffror är tuffa för Volvo/Polestar och ställer inte minst Taycan i skuggan. I GTS-version har Porschen bara 42 mils räckvidd enligt WLTP.
Förklaring till att räckvidden är så pass bra är ett 100 kWh stort batteri.
Lite längre fram kan det hända att det sitter ett batteri på 150 kWh i Zeekr 001, i Kina har man sålt ett antal bilar med det nya så kallade Qilin-batteriet, som har mycket hög energidensitet – 255 wh per kg. Man talar om räckvidder runt 100 mil och snabbladdning på tio minuter – och intressant nog kommer batteriet från CATL, som är delägare i Zeekr.
Inget säger att Polestar och Volvo kommer att få tillgång till det. Världens största batteritillverkare vill nog hellre att biltillverkaren man själv äger en bit av lyckas än att i tidigt skede sälja det till konkurrentmärken – även om de är inom Geelyfamiljen.
Däremot krossar inte Zeekr vid snabbladdstolpen, vilket vi absolut hade förväntat oss. Allt man läst om Zeekr 001 indikerade att bilen skulle ha 800-voltsarkitektur, det förnekades inte ens när vi träffade vd Spiros Fotinos på Shanghais bilsalong i april.
Men nu visar det sig att bilen bygger på samma SEA-arkitektur som exempelvis Polestar 4 och alltså har 400-voltssystem. Max lDC laddeffekt 200 kW och AD 22 kW. Men Spiros indikerar att 800-volt är på gång, vilket är mycket spännande. Hitintills har ingen bil, vad jag vet, bytt från 400 volt till 800 volt under pågående produktion. Men nu går det undan, eller rättare sagt, kampen är så fruktansvärt hård att det tydligen kan löna sig/vara nödvändigt med stora kostsamma uppdateringar av en bils hela elektriska system.
Priserna gör som sagt det inte lättare att på pappret slå Zeekr 001. 677 000 för Long Range. 707 000 för 4WD Performance och i sitt lyxigaste Privilegeutförande kostar den 757 000 kronor.
Hur är den att köra? Tekniska data och utrustningslistor säger långt ifrån allt.
Det första som slår mig när jag satt mig till rätta är hur mjuk och mysig förarstolen är. En perfekt blandning mellan bra stöd och mjuk, fluffig komfort. Självklart kör jag Privilege-versionen, med bland annat värme/ventilation och massage i framstolarna. Ljudanläggningen kommer från Yamaha och låter riktigt bra. Luftfjädringen är därtill aktiv.
Alla versioner har över 20 självkörningssystem, men inte Lidar, eftersom merkostnaden inte sägs motivera fördelarna. Med andra ord säger Zeekr att Lidar, som till exempel Volvo EX90 har, handlar mer om skryt än funktion.
Byggkvaliteten är rejäl och alla material känns mjuka och påkostade. Jämfört med en Polestar 2 är det här mycket modernare, fluffigare för att inte tala om rymligare.
Fram finns mycket utrymme och bak är det riktigt slösande. Jämfört med en Tesla Model 3 är det här rena komfortkryssaren, på alla vis.
Bilen rullar riktigt mjukt, även i sportläget, ljudnivån är låg och bilen känns ombonad.
Fartresurserna går inte att klaga på, men det är mer ett starkt sugande än en spark i ryggslutet. Styrningen är mjuk och skön, men saknar skärpan och närheten som finns i Polestar 2 och bilen känns bra mycket tyngre än Tesla Model 3, vilket också stämmer, viktskillnaden är cirka 400 kg.
Hade man hoppats på en supervass Taycan-upplevelse blir man också besviken.