Du har inte hela artikeln?
ELBILAR
Elsäkerhetsverket upptäcker ny regelmiss hos Easee
Laddarre från norska laddboxföretaget Easee. Terje Pedersen
Norska Easee lanserade nyligen en ny laddare efter Elsäkerhetsverkets säljstopp. Nu reagerar myndigheten på företagets koncept där vem som helst kan installera laddare med att enkelt klick.
Charlotta von SchultzREPORTER
PUBLICERAD 22 SEP 2023 KL 13.46UPPDATERAD 28 SEP 2023 KL 12.06
Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post
Norska Easee har hamnat i nya diskussioner med Elsäkerhetsverket, något som
Realtid var först att rapportera om. Den här gången har myndigheten reagerat på att företaget uppger att privatpersoner själva får snäppa fast laddboxar på en bakplatta.
Bakgrunden är att Easee i augusti lanserade sin nya hemmaladdare Charge Lite. Produkten utvecklades efter att Elsäkerhetsverket i våras säljstoppade företagets tidigare storsäljande laddare Easee Home och Charge.
Läs mer: Easees comeback – 10 000 laddare levererade
Nylanseringen fick youtubern och teknikbloggaren Peter Esse att publicera videon ”Nu åker Easee-laddaren upp igen” där han följer med en elektriker som installerar Lite hos en privatperson. Först installerar elektrikern en bakplatta med tillhörande kablar, helt enligt regelverket. Men sedan berättar Peter Esse att privatpersoner själva enkelt kan sätta laddboxens elektronikdel, som kallas Chargeberry Lite, på plats med ett klick, något han även visar.
Plug and play-koncept
Peter Esse hänvisar till ett plug&play-koncept som beskrivs på Easees svenska webbsajt. Under rubriken ”Gör det själv” hade han exempelvis läst att man kunde slutföra installationen ”utan behov av verktyg eller elektriker”. Peter Esse anade därför inte oråd. Men det dröjde inte länge förrän han blev uppringd av Elsäkerhetsverket, som upplyste honom om att handhavandet var olagligt, något han berättar om i Realtid.
Men enligt Easee rör det sig om ett missförstånd. Plug&play-konceptet, som heter Easee Ready, har ingen koppling till den nya laddboxen.
– Vi har aldrig kommunicerat att Charge Lite kan installeras av «vem som helst», skriver Easees kommunikationschef Martin Langeland i ett mejl till Ny Teknik.
Det Elsäkerhetsverket reagerade på är däremot plug&play-konceptet, som har funnits sedan tidigare.
"Installera laddningsroboten själv, utan behov av verktyg eller elektriker" skrev Easee på sin svenska webbplats. Men det är inte tillåtet enligt svenskt regelverk. Easee har nu plockat bort informationen. Easee
Ny Teknik kontaktar Rolf Källkvist, som är elinspektör på myndigheten.
Vad var det som fick er att reagera?
– Vår inställning är att det inte bara är installationen av bakplattan som klassas som elinstallationsarbete. Även färdigställandet, när Chargeberryn jackas in, är ett elinstallationsarbete, och det får inte privatpersoner göra, säger han.
Vilka säkerhetsmässiga risker finns det om lekmän snäpper fast en laddare i en sån här snabbkoppling?
Rolf Källkvist Elsäkerhetsverket
– Det här handlar inte om att vi har gjort någon riskbedömning om något är farligt eller ofarligt. Det handlar om att vi har ett regelverk som säger vem som får göra vad i ett elinstallationsarbete. Vi tycker att Easee framför ett felaktigt budskap, och företaget verkar inte ha förstått vilka regler som gäller för installationsarbete i Sverige, säger Rolf Källkvist och fortsätter:
– Samtidigt är ju inte Easee ansvarig om någon bryter mot regelverket genom att själv ansluta laddboxen. Men vi ifrågasätter att företaget uppmuntrar folk att göra det, säger han.
Rolf Källkvist berättar att myndigheten nu för diskussioner med Easee.
– Vi informerar helt enkelt Easee om hur regelverket fungerar i Sverige, säger han.
Easees kommunikationschef Martin Langeland kommenterar ärendet så här i ett mejlsvar:
– Vi fick kännedom om Elsäkerhetsverkets tolkning av föreskrifterna via Peter Esses YouTube-video. Därför tog vi själva initiativet att göra det till en del av den dialog vi redan har med Elsäkerhetsverket och har bett om vägledning. Vi gör nu vad vi kan för att uppfylla de svenska myndigheternas krav .
Youtubern Peter Esse har efter påringningen från Elsäkerhetsverket
klippt bort det ifrågasatta momentet i videon. Och Easee har plockat bort "gör det själv"-formuleringen på sin svenska sajt.